3H-model: de ideale content mix

Table of Contents

Deel de kennis:

3H-model: de ideale content mix

Wil jij graag meerwaarde creëren voor je ontvangers door op een afwisselende manier content te publiceren? Gebruik dan het 3H-model. Dit model is speciaal door Google ontwikkeld om jou te helpen met content ontwikkelen. Dit model kan een solide basis leggen voor je content planning, en wie wil dat nou niet? Wij willen jou vandaag graag meer vertellen over wat het 3H-model nou precies is, hoe je het gebruikt en waarom dit nou zo’n fijn model is, lees je mee?

Wat is het 3H-model?

Het 3H-model bestaat, zoals de naam al verklapt, uit 3 verschillende soorten content. Deze drie soorten komen elk voor in de content planning. Deze content types gebruik je het hele jaar door om te zorgen voor een consistente content flow in verschillende stadia van de customer journey. Elk type content heeft zijn eigen frequentie, doel, doelgroep en bijpassende tools en distributiekanalen. Meer weten over content marketing principes, bekijk deze presentatie. Met het 3H-model realiseer je de ideale content mix en speel je in op de informatiebehoefte van doelgroepen gedurende de hele customer journey. In de uitleg van de drie soorten content, zullen er steeds voorbeelden gegeven worden van merken of bedrijven.

Hero content

Deze vorm van content wordt meestal slechts een paar keer per jaar ingezet. Dit is de content waar het publiek en de marketeers heel enthousiast van worden. Bij deze vorm wordt meestal goed uitgepakt. Deze vorm van content wordt ook geproduceerd met als doel een groot bereik te genereren en viraal te gaan. Het zorgt voor een een intensieve piek in aandacht, naamsbekendheid en bezoekers naar een webshop in een korte tijd. 

Hoe wordt dit gebruikt? Dit zijn meestal creatieve blogs, artikelen, infographics of video’s gebaseerd op storytelling met de potentie om viraal te gaan. De genoemde informatie in deze vorm van content kan bijvoorbeeld gaan over een productlancering, seizoen campagne of een event. De content speelt in op de emoties van de doelgroep met als doel deze te raken, te overtuigen en vooral om een indruk achter te laten. Deze vorm van content zal overigens wel de meeste tijd, energie, aandacht, budget en creativiteit vergen.

Een voorbeeld hiervan van Calvé is de reclame over Pietertje.

Hub content

Deze vorm van content wordt gezien als de content waarvoor kijkers terugkomen. Hub-content is uitermate geschikt voor engagement met de klant en wordt meestal op vaste momenten gepubliceerd. Dit kan bijvoorbeeld een serie van video’s zijn zoals het welbekende jachtseizoen van StukTV. Dit is periodieke, inspirerende en waardevolle content waarop je wilt reageren en die je wilt delen omdat het dat waard is. Deze vorm van content geeft je de mogelijkheid om meer te vertellen over je producten, diensten, webshop etc. Met deze content wil je een band opbouwen met jouw doelgroep zodat ze regelmatig terugkeren op jouw website/kanaal, zeg het maar. 

Een voorbeeld van hub-content zijn de steeds terugkerende thema’s, zoals al eerder benoemd, de serie jachtseizoen van StukTV.

Deze vorm van content wordt gezien als de content waarvoor kijkers terugkomen. Hub-content is uitermate geschikt voor engagement met de klant en wordt meestal op vaste momenten gepubliceerd. Dit kan bijvoorbeeld een serie van video’s zijn zoals het welbekende jachtseizoen van StukTV. Dit is periodieke, inspirerende en waardevolle content waarop je wilt reageren en die je wilt delen omdat het dat waard is. 

Deze vorm van content geeft je de mogelijkheid om meer te vertellen over je producten, diensten, webshop etc. Met deze content wil je een band opbouwen met jouw doelgroep zodat ze regelmatig terugkeren op jouw website/kanaal, zeg het maar. 

Een voorbeeld van hub-content zijn de steeds terugkerende thema’s, zoals al eerder benoemd, de serie jachtseizoen van StukTV.

Hygiëne content

Deze vorm van content komt vaak het meeste terug in de kalender en zal waarschijnlijk de minst spannende vorm van content zijn. Deze vorm geeft vooral veel informatie en beantwoord vragen van het publiek. Deze content is iedere dag relevant. Hierbij kun je denken aan instructievideo’s, vragen die gesteld worden op Google, zoekopdrachten en tips & tricks. Maar ondanks dat dit de minst spannende vorm is, is dit wel een stille kracht in je contentstrategie. Deze content zal het meeste aanslaan op de behoeftes van de doelgroep. Als bepaalde content niet onder Hub of Hero content zullen vallen, hoort het bij Hygiene content.

Een voorbeeld van hygiene content zijn de dingen die dagelijks gepost worden op de instagram. Bol.com is hier heel goed mee, dit is de feed van hun Instagram. Dit zijn voornamelijk informatieve posts.

Afsluiting

Dit was een korte samenvatting van het 3H-model, oftewel HET social media model. Dit model is heel fijn om te gebruiken en helemaal niet zo ingewikkeld. Is er nog iets niet duidelijk? Of wil je nog wat vragen stellen? Twijfel niet en stuur ons hier een bericht! 

Sprints & Sneakers