5 handige apps voor een duurzaam leven!

Table of Contents

Deel de kennis:

We weten allemaal dat we als mensheid verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering, en dat het daarom ook onze verantwoordelijkheid is om dit probleem op te lossen. Volgens het laatste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC hebben we nog zo’n 8 tot 10 jaar om er voor zorgen dat de aarde niet met meer dan 1,5 graad opwarmt. Volgens dit rapport zijn er genoeg oplossingen om dit te voorkomen, maar de oplossingen die worden genoemd zijn allemaal op macroniveau. Wat kunnen jij en ik vandaag nog doen om duurzamer te leven? Gelukkig leven we in de 21e eeuw: heb je een probleem, dan is er een app voor. We hebben 5 handige apps voor een duurzaam leven hier voor je verzamelt. Zodat jij vandaag nog aan de slag kunt met je steentje bijdragen aan het behoud van onze aarde. 

Vermijd microplastics met Beat the Microbead

In veel (verzorgings)producten zitten minuscule korreltjes plastic zo klein zijn dat je ze (vaak) met het blote oog niet kunt zien. Microbeads zijn niet-afbreekbaar. Omdat ze zo klein zijn dat ze niet uit ons afvoerwater worden gezuiverd, vervuilen ze het milieu. De microbeads hopen zich namelijk op in zee- en schaaldieren zoals mossels, tonijn, oesters, zalm en ansjovis. Als die zee- en schaaldieren consumeert, komen de microbeads uiteindelijk ook weer in je lichaam terecht. Logischerwijs wil je producten met microbeads vermijden. Met de gratis app Beat the Microbead scan je gemakkelijk de ingrediëntenlijst van een product en krijg je direct te zien over er microbeads in zitten. 

Check de duurzaamheid van jouw favoriete merk met Good On You

De fashion industrie is verantwoordelijk voor 10% van de totale wereldwijde CO2-uitstoot en is een groeiende sector. Good on You is bedacht om verandering teweeg te brengen hierin en mode eerlijker en duurzamer te maken voor mens en planeet. Met deze app worden merken beoordeeld op hun duurzaamheid op basis van drie criteria: milieu, mensenrechten en dierenbescherming. De gratis app is het initiatief van Ethical Consumers: een non-profitorganisatie die consumenten helpt ethische keuzes te maken.

 

Maak duurzaam winkelen makkelijk met EerlijkWinkelen

Stel, je gaat winkelen. In welke winkel vind je nou kleding gemaakt onder goede omstandigheden voor mens en milieu? Waar drink je tussendoor een kopje verantwoorde koffie en eet je een lekker biologisch broodje? Tijdens het winkelen kun je met EerlijkWinkelen in één oogopslag zien in welke winkels en cafés ze duurzaamheid hoog hebben zitten. 

Vind duurzame(re) vis met VISwijzer

Geen vlees of vis eten is natuurlijk altijd de duurzamere keuze. Maar als je wel vis wilt eten kun je ook nog duurzamere keuzes maken. De VISwijzer beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren die in Nederland te koop zijn op duurzaamheid. De vissen kunnen vier verschillende kleuren krijgen. Deze kleuren geven aan of de vis een keurmerk heeft of bijvoorbeeld overbevist wordt. Handig als je in de supermarkt staat, of als je uit eten gaat. 

Stop voedselverspilling met Too Good To Go

Voedsel (en de verspilling daarvan) heeft een grote impact op ons milieu. In Nederland verdwijnt 10% van al ons eten in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Met Too Good To Go gaan consumenten en ondernemers deze voedselverspilling te lijf.  Via de app koop je een ‘Magic box’ bij een hotel, restaurant of supermarkt bij jou in de buurt. Zo kun je op een afgesproken tijdstip eten ophalen dat niet verkocht is. Omdat de locatie nog niet weet wat er verkocht wordt die dag, is de maaltijd die je haalt dus ook nog een verrassing. Een win-win-winsituatie voor consument, ondernemer en onze planeet.

Met deze 5 apps kun jij vandaag nog een positieve impact maken en je eigen levenswijze verduurzamen. Ga de producten die jij dagelijks gebruikt na op microbeads met Beat the Microbead en scan ze op duurzaamheid met The Questionmark. Zorg dat je duurzaam winkelt met EerlijkWinkelen en duurzamer eet met VISwijzer en Too Good To Go. Als mensheid zijn we verantwoordelijk om het probleem op te lossen dat we zelf hebben gecreëerd. Die oplossingen zijn er gelukkig, maar het vergt wel enige toewijding. 

Kom samen met ons een positieve impact maken

Bij Sprints & Sneakers zijn we op een missie om met behulp van growth hacking een positieve impact te maken op de wereld. Want al die groei kan ook een nadelige impact hebben op onze planeet. Als eerste B-corp gecertificeerde growth hacking agency in Nederland, doen wij dit door bedrijven te helpen groeien die goed (willen) doen voor de wereld. Zo maken wij positieve impact als agency en hervormen wij de toekomst door betekenisvolle merken te groeien. 

Als je deze blog tot hier hebt gelezen vind je mens en milieu waarschijnlijk even belangrijke thema’s als wij. Ben of ken je iemand die een baan zoekt? Wij zijn altijd op zoek naar leuke en talentvolle nieuwe collega’s! Bekijk onze vacatures hier, solliciteer en onze Anique neemt direct contact met je op.

Share this post

Sprints & Sneakers