ROI van 4.458% en 250.000 leads voor de toekomst van Dutch Grand Prix

Table of Contents

Deel de kennis:

ROI van 4.458% en 250.000 leads voor de toekomst

 

Uitdaging

Voor het tweede jaar op rij kwam het Formule 1-circus naar Zandvoort voor de Grand Prix van Nederland. De Oranjegekte en liefde voor de F1 trekt iedere race miljoenen kijkers naar de tv-registraties, maar hoe verkoop je niet alleen nu je evenement uit, maar bouw je ook een fundament voor de toekomst? Sprints & Sneakers en de Dutch Grand Prix sloegen de handen ineen om een sprintrace database-opbouw te doen.

Resultaten

  • 212.000 leads verzameld tegen een prijs van 14 cent per stuk.
  • Beste resultaat: € 0,01 kosten per lead.
  • 15% van de deelnemers was referral via Whatsapp-actie.
  • ROI: 4.458%.

Context

Sinds Max Verstappen als Nederlander in de Formule 1 rijdt en helemaal sinds hij in een winnende auto zit, is de populariteit voor de top van de autosport alleen maar verder gestegen. Maar Formule 1 is meer dan alleen Max, de grid bestaat uit nog 9 andere teams en 19 andere coureurs en succes kan tijdelijk zijn. Dutch Grand Prix heeft een langetermijnvisie en wil een merk opbouwen dat los staat van de populariteit van individuele coureurs.

DGP wil de vetste Grand Prix van de kalender organiseren, op een unieke plek, heel dicht tegen de zee aan. Een evenement dat naast races kijken ook de ervaring geeft van een festival.

Sprints & Sneakers is ingeschakeld om ervoor te zorgen dat de Dutch Grand Prix niet alleen in 2022 maar ook in de toekomst uitverkocht zal zijn.

Wat hebben we gedaan?

Om een database voor de toekomst op te bouwen, is slim gebruikgemaakt van de huidige schaarste aan tickets. Twee voorbeelden van lead generation die ook de consument helpen:

1) Met een Grand Prix op Zandvoort is F1 in Nederland ineens heel dichtbij en lijkt iedereen erbij te willen zijn. Tickets voor het raceweekend raken snel verkocht, maar wat als er niks beschikbaar is? Met de introductie van een ticket alert werden geïnteresseerde ticketkopers toch geholpen, want met het achterlaten van hun contactgegevens krijgen ze automatisch een bericht zodra er tickets beschikbaar komen. En tegelijkertijd bouwde Dutch Grand Prix daarmee verder aan hun database.

2) Door de populariteit van de Dutch Grand Prix is de vraag naar tickets ook groot. Met een winactie waarbij tickets weggegeven werden, maakten fans alsnog kans om erbij te zijn en hun favoriete coureur aan te moedigen. Via verschillende kanalen werd de winactie onder de aandacht gebracht, waarbij leadform ads op Facebook het meeste tractie behaalde.

Om de actie zich als een olievlek te laten verspreiden, zetten we de deelnemers in als referral. Met een simpele klik konden mensen een standaardberichtje op Whatsapp delen met vrienden. Hoe meer mensen je aandroeg om ook mee te doen, hoe groter je eigen winkans werd.

Naast Facebook en Whatsapp werden ook de kanalen Instagram, Reddit, Snapchat, e-mail en natuurlijk de eigen website van Dutch Grand Prix ingezet.

 

Dit leverde het op

Met de leadgeneration advertenties op Facebook werden ruim 212.000 leads verzameld tegen een prijs van 14 cent per stuk. De leadgen werd goedkoper gemaakt door slimme targeting: we maakten specifieke content per doelgroep om zo optimaal mogelijk in te spelen op de individuele interesses. Het beste resultaat was daardoor € 0,01 kosten per lead. De ROI kwam uit op 4.458%.

De referral via Whatsapp leidde ertoe dat 15% van het totaal aantal deelnemers via Whatsapp kwam.

Duurzaamheid

Autosport is niet per definitie duurzaam. Des te relevanter dus dat Dutch Grand Prix duurzaamheid als belangrijk thema heeft betiteld. Daarbij stelt de organisatie MENSEN voorop: Mobiliteit, Energie, Natuur, Sociaal, Economische duurzaamheid en Nieuwe initiatieven.

Voorbeeld: Om het gebruik van duurzame vervoersopties te stimuleren, worden er door Dutch Grand Prix voor bezoekers in Zandvoort geen mogelijkheden aangeboden om te parkeren. Door de spoorcapaciteit (trein) te vergroten, een fietsenplan, busvervoer op HVO-brandstof en tijdelijke elektrische laadvoorzieningen, wordt duurzaam reizen gestimuleerd. Dat leidde ertoe dat in 2022 97% van de bezoekers duurzaam naar de Dutch GP reisde. 

Verder wordt er gebruikgemaakt van HVO100-brandstof (volledig fossielvrij), groene stroom en wordt getest met een generator op waterstof. Aan het inkopen van benodigde materialen verbindt de organisatie de voorwaarde dat ze minimaal drie jaar kunnen worden gebruikt. En wordt er zoveel mogelijk lokaal ingekocht.

Wat zegt de klant?

Teun Verheij, Head of Marketing van de F1 Heineken Dutch Grand Prix: “Het was erg prettig samenwerken met Sprints & Sneakers. Ze hebben het zo goed gedaan dat we voldoende leads hebben om de aankomende 3 jaar uit te verkopen.”

Bas Gosewisch, growth lead bij Sprints & Sneakers: “Door een mix van digitale kanalen in te zetten zijn we in staat geweest om een internationaal racepubliek bij elkaar te brengen – en daarmee fans van over de hele wereld mee te nemen en klaar te stomen voor de ‘the sea of orange’. Onze ambitie is dat al onze klanten bijdragen aan de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. De plannen van DutchGP om zo duurzaam mogelijk te zijn, op bijvoorbeeld het gebied van mobiliteit, past hier goed bij.” 

Op de hoogte blijven van de nieuwste groeistrategieën en een afspraak met ons plannen?

Sprints & Sneakers