75% verlaging van de recruitmentkosten

Table of Contents

Deel de kennis:

Solliciteren zonder cv en brief

 

Uitdaging

Lender & Spender is op stoom met hun ambitie om de financiële markt te disrupten. Als transparante mediair waar consumenten geld kunnen lenen en uitlenen, is het bedrijf door de groei ook op zoek naar nieuwe medewerkers. Waar haal je die vandaan in een krappe arbeidsmarkt? Zonder een duur recruitmentbureau in te schakelen.

Resultaten

  • 50 sollicitanten in korte tijd
  • 4 nieuwe medewerkers
  • -75% aan recruitmentkosten

 

Context

Lender & Spender is een innovatieve aanbieder van consumentenleningen. Via peer-to-peer worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht, in feite particuliere crowdfunding. Het bedrijf heeft als missie om de markt voor consumentenleningen eenvoudiger, transparanter, eerlijker en efficiënter te maken. In totaal is er al voor meer dan 230 miljoen euro uitgeleend via het platform.

Om de groei bij te kunnen houden zoekt Lender & Spender nieuw talent. De inzet van traditionele recruitment partijen leverde in het verleden wel resultaat op, maar tegen aanzienlijke kosten. Lender & Spender wilde het heft in eigen handen nemen en hun eigen kanalen inzetten om kandidaten aan te trekken. 

Met de talent hacking-activiteiten van Sprints & Sneakers hebben we de basis gelegd voor een sterke employer branding strategie en hebben we de recruitment van Lender & Spender een flinke boost gegeven. 

 

Wat hebben we gedaan?

De eerste inzet was een vacature voor een kredietbeoordelaar. Lender & Spender is een innovatieve club en zorgt goed voor haar medewerkers. Zo werken de meesten vier dagen per week, zijn ze flexibel in de werktijden en doen ze veel leuke dingen samen, zoals iedere maand een teamuitje. Daarnaast is de baan makkelijk te leren, maar klinkt de functietitel misschien wat saai.

Hoe laat je aan de buitenwereld zien hoe leuk het is om bij Lender & Spender te werken als je daar zelf niet de middelen voor hebt? 

De basis van de strategie was het bepalen van twee buyer persona’s, de twee ideale medewerkersprofielen: 1) Ambitieuze student die door wil groeien, en 2) De jonge ouder met 2 kinderen die harde werker is maar wel flexibel en parttime wil kunnen werken.

De volgende stap was de contentstrategie, de pilaren waarop de content gebaseerd wordt en de doelgroepbepaling. Vanuit een brainstorm zijn tal van ideeën bedacht en net als bij growth hacking het proces is, zijn die ideeën gerankt volgens de ICE-methode: Impact, Confidence and Ease (of implementation). 

Eén van de uitkomsten was een videoserie van interviews met medewerkers van Lender & Spender. Filmpjes die vervolgens in de campagne ingezet werden. 

Tot slot: de sollicitatie zelf. Zonder cv of motivatiebrief.

Om het solliciteren laagdrempelig én leuk te maken, ontwikkelden we een aparte landingspagina waarbij kandidaten in enkele minuten konden solliciteren. 

In plaats van dat een kandidaat zichzelf moest voorstellen, deed Lender & Spender dat in 30 seconden met een video opgenomen op kantoor. Zodat je als kandidaat direct een beeld van het bedrijf en sfeer krijgt.

Vergeet lange en niet inspirerende invulvelden. Met een paar simpele kliks konden kandidaten door de sollicitatie klikken, terwijl Lender & Spender wel een goed beeld kreeg van de personen.

Dit leverde het op

De slimme inzet van tools en een sterke strategie, wist Sprints & Sneakers in korte tijd maar liefst 50 sollicitanten te werven voor Lender & Spender. De growth hacking mindset inzetten voor recruitment heeft opnieuw goed gewerkt. Uit de aanmeldingen heeft Lender & Spender in anderhalve maand tijd vier mensen kunnen aannemen. En de totale kosten voor recruitment zijn met 75% verlaagd.

 

Duurzaamheid

Nieuwe Haven is een sociaal initiatief om mensen met problematische schulden snel en goed te kunnen helpen met het oplossen van hun schulden.

Lender & Spender ziet het schuldhulptraject van Nieuwe Haven als een oplossing voor mensen met problematische schulden. De lange doorlooptijden en stroeve processen voor andere trajecten leiden tot veel kosten en onnodige stress. Lender & Spender zet zich dan ook graag in om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen.

Wereldproblemen oplossen

Lender & Spender wil graag meer teruggeven aan de wereld en start in 2023 de Impact Discovery fase van Sprints & Sneakers met als uitkomst 3 propositierichtingen waarmee het platform wereldproblemen winstgevend kan oplossen. 


Wat zegt de klant?

Robert Leclercq, oprichter van Lender & Spender: “Complimenten voor het team! De campagne is zeer effectief geweest. De teller staat al op 4 hires.”

Gino Boekelaar, talent hacker bij Sprints & Sneakers: “Door goed te kijken naar wat de doelgroep bezighoudt en beweegt, hebben we een ideale werving en sollicitatie kunnen opzetten. Ik ben trots op deze resultaten die in slechts een paar weken na de start van de campagne behaald zijn.”

Op de hoogte blijven van de nieuwste groeistrategieën en een afspraak met ons plannen?

Sprints & Sneakers