De wereld inspireren met een nieuwe bedrijfscultuur

Table of Contents

Deel de kennis:

De wereld om ons heen verandert constant. Twee jaar Corona heeft een hoop zaken (die al langer toe waren aan vernieuwing) een duw in de rug gegeven, en deze sneller doen veranderen. Neem bijvoorbeeld de digitalisering van onze samenleving. De wereld was al aan het digitaliseren, maar door Corona kwam dit in een stroomversnelling. We werken door Corona nu ook steeds meer vanuit huis, en dat thuiswerken gaat ook niet meer weg. Zo zullen veel mensen met een kantoorbaan uiteindelijk een soort digital nomads worden, die werken vanuit waar ze maar willen. Is dit het nieuwe normaal? Bij Sprints & Sneakers was dit al een optie voordat Corona uitbrak. Ik mag mijn werk op kantoor doen, maar ook een maand (of 6) naar Barcelona gaan, en vanuit daar werken. ‘Wherever there is WiFi’. 

Hoe de bedrijfscultuur verandert

Als de wereld verder digitaliseert, moet je ervoor zorgen dat je als bedrijf hierop adequaat reageert. Vanaf 2025 bestaat driekwart van de werkenden in Nederland uit personen die geboren zijn tussen 1980 en 1994. Deze millennials werken het liefst flexibel, vanaf welke locatie dan ook en op een eigen gewenst tijdstip. Als je de millennial voor je wilt winnen, is het noodzakelijk om als bedrijf voortdurend te kijken naar hoe je je aanpast naar de tijd. Je zult de bedrijfscultuur moeten inrichten naar hun normen en waarden.

Wat is een bedrijfscultuur precies?

Er wordt veel geschreven en gesproken over de cultuur van een organisatie. Vooral als men vindt dat die cultuur moet veranderen. Binnen een bedrijfscultuur onderscheiden we vier aspecten:

 • Waarden: opvattingen over wat juist en onjuist is
 • Normen: opvattingen over wat wel en niet hoort
 • Verwachtingen: opvattingen over wat er zal of moet gebeuren
 • Doeleinden: opvattingen over hetgeen wenselijk is 


De waarden vormen hier het centrale punt. In elke organisatie wordt de cultuur gekenmerkt door verschillende centrale waarden. Dat zijn de waarden die men werkelijk naleeft en waarover tussen de organisatieleden (in principe) overeenstemming bestaat. Vanuit deze waarden worden weer de normen, verwachtingen en doeleinden afgeleid.

De bedrijfscultuur gaat echter niet alleen over de normen en waarden, maar ook over de verwerkelijking daarvan binnen een organisatie. Waarden en normen kunnen zich manifesteren als tradities en gewoonten en daarbij passende procedures. Deze zullen uiteindelijk ook tot uiting komen in bijvoorbeeld de inrichting en vormgeving van de organisatie. 

Hoe kijken wij naar onze eigen bedrijfscultuur?

Als growth hacking agency experimenteren wij voor onze klanten op dagelijkse basis. We voeren op basis van data marketing experimenten uit, die we opschalen als ze werken, en achter ons laten als ze niet werken. Dat is growth hacking in een notendop. Constant streven naar vooruitgang, door te experimenteren. Met deze kritische blik kijken wij ook naar onze bedrijfscultuur. Wat voor veel bedrijven het nieuwe werken nu is, was bij ons 3 jaar geleden de standaard. Hieronder 10 voorbeelden waarmee wij ervoor zorgen dat onze cultuur altijd een 9+ scoort.  

 1. Cultuur
 2. Impact
 3. Betekenisvol werk (i.p.v. work-life balance)
 4. Maandelijkse experimenten
 5. Persoonlijke ontwikkeling (groeipadgesprekken, maandelijks groeipad dat je invult, maandelijkse trainingen, één vrijdag in de maand voor persoonlijke ontwikkelingsdag)
 6. Onze kernwaarden 
 7. Omgang met collega’s (buddy talks)
 8. Werknemersparticipatie
 9. Winstdeling
 10. Secundaire arbeidsvoorwaarden

Cultuur

Binnen onze Sprints & Sneakers cultuur is er veel aandacht voor elkaar. Vaak samen thuis met collega’s werken, samen sporten en elkaar helpen. Een tekenend voorbeeld: wat er gebeurde toen laatst een van onze stagiaires werd gescamd. Hij vertelde dat hij per ongeluk voor € 200 aan cadeaubonnen had gestuurd naar een scam emailadres, naar iemand die zich voortdeed als een werknemer van Sprints & Sneakers. Diezelfde dag nog werd er een app groepje aangemaakt waarin geld werd ingezameld om zo de kosten van deze oplichterij te delen, en de hem tegemoet te komen. Aandacht voor de mens gaat verder dan performen in je werk. De grens met privé vervaagt door de sterke onderlinge relatie. De kwaliteit van het leven van het team staat voorop, zingeving is een belangrijk onderdeel van het succes. Meditatietrainingen, persoonlijke ontwikkeling en een gezonde balans tussen impact maken en genieten. Een cultuur zonder hiërarchie, en met heel veel fun.  

Positieve impact maken

Wij zijn Nederlands eerste B corp growth hacking agency. Onze visie luidt: reshaping the future by growing meaningful brands. Ons belangrijkste missie is om positieve impact te maken, met ons eigen team én met onze klanten. Aan de ene kant betekent dit dat we klanten selecteren met producten of diensten waar wij achter staan. Klanten met een product of dienst waarvan wij geloven dat de wereld hiervan beter wordt. Ook is het belangrijk dat zij een visie hebben waar wij ons in kunnen vinden. Aan de andere kant helpen we onze huidige klanten met het verbeteren van hun impact door samen te kijken naar hoe zij deze per periode kunnen verbeteren. Hierin laten wij ons leiden door de 17 SDG’s van de VN. Momenteel zijn 45% van onze klanten aan het bijdragen aan deze doelen van de Verenigde Naties, ons doel als S&S is dat binnen 5 jaar 100% van onze klanten hieraan bijdragen.

Betekenisvol werk

Waar de meeste bedrijven het hebben over een gezonde work-life balance, zijn wij van mening dat betekenisvol werk bijdraagt aan een gelukkig leven. Waarom zou de hoeveelheid die je werkt en vrij bent per week in balans moeten zijn? Omdat de één leuk is en de ander niet? Kost de één je energie en geeft de andere je juist energie? Het zijn geen twee aparte onderdelen die in balans moeten zijn. De twee zijn onlosmakelijk verbonden en zouden elkaar moeten versterken. Betekenisvol werk betekent niet alleen werken voor gave merken zoals Qmusic en DutchGP (en deze dus verantwoordelijk te houden voor de impact die ze maken), maar ook door goed doen voor de wereld zonder commercieel doel. Zo maken we elk jaar kerststukjes voor eenzame ouderen en hielden we vorig jaar een schoenen inzamelingsactie met Sinterklaas.

Maandelijkse experimenten

Experimenteren doen wij dus niet alleen voor onze klanten. We gebruiken ook onszelf constant als proefkonijnen en experimenteren op allerlei manieren. Een van die manieren is bijvoorbeeld ons maand experiment. Elke maand proberen we gezamenlijk iets nieuws uit, altijd gekoppeld aan één van de 17 SDG’s van de VN. Deze maand proberen we bijvoorbeeld allemaal elke dag drie dingen op te schrijven van waar we dankbaar voor zijn.  Met deze dankbaarheidsoefening staan we elke dag stil bij drie dingen die goed gingen, waar je dankbaar voor was, of die gewoon leuk waren. Idee is om zo meer positieve emoties, meer aandacht op wat er goed gaat en meer welbevinden te ervaren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die deze oefening drie weken deden, voelden zich tot zes maanden na de oefening gelukkiger. Sommige dingen die we uitproberen in ons maand experiment zetten we door en sommige niet. Zo is de lunch bij ons op kantoor geheel vegetarisch nadat dit als maand experiment iedereen positief beviel.

Persoonlijke ontwikkeling

Bij Sprints & Sneakers is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Als je bij ons komt werken, kijken we samen naar waar je wilt staan over 2 á 3 jaar en wat er moet gebeuren om dit te bereiken. Middels onze zogenaamde groeipad gesprekken stellen we dan doelen per maand die bereikt moeten worden. Zo is het voor iedereen duidelijk hoe jij je komende tijd wilt ontwikkelen en waar je heen wilt groeien. Elke laatste vrijdag van de maand is bij S&S studiedag, de dag dat je alles leren mag. Op deze dag mag je zelf gekozen cursussen volgen, die jou helpen bij je verdere ontwikkeling op professioneel en persoonlijk niveau. Ook zijn er maandelijkse trainingen rondom hard skills die je kunt inzetten in projecten, maar ook op het persoonlijke ontwikkeling vlak. Denk aan presenteren met impact, mindfulness, gamification etc.

Onze kernwaarden: vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen

Onze kernwaarden zijn het DNA van Sprints & Sneakers. Ze geven richting aan hoe we met elkaar en onze klanten omgaan en wat we van elkaar mogen verwachten. We hebben deze vertaald naar gedrag, zodat je regelmatig kunt checken in hoeverre jij naar deze kernwaarden handelt. 

Vrijheid

 • Je werkt waar en wanneer je wil
 • Je spreekt jezelf uit
 • Je creëert je eigen rol die aansluit bij waar je goed in bent

Verantwoordelijkheid

 • Je doet wat goed is voor de wereld, S&S en jezelf
 • Je geeft het goede voorbeeld
 • Je staat voor anderen klaar

Vertrouwen

 • Je geeft anderen een doel, geen taak
 • Je bent eerlijk en oprecht
 • Je gaat altijd uit van de beste intenties

Omgang met collega’s

Bij Sprints & Sneakers is er ook veel aandacht voor de omgang tussen collega’s onderling. Zo hebben we een buddy systeem waarin iedereen gekoppeld is aan een ander. Om de twee weken heb je een buddy talk waarin je samen even een rondje loopt om met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren. We geloven dat zo’n moment essentieel is zodat mensen een vertrouwenspersoon hebben. Zo is er genoeg aandacht en kun je eventuele problemen die je hebt, kwijt. Maar we zitten ook met al het personeel in een personeelsvereniging zodat we samen de leukste activiteiten kunnen bedenken als werkuitjes. Elke kwartaal wordt onze eNPS (employee netto promoter score) berekend. Dit is de mate van tevredenheid en loyaliteit van de werknemers binnen een organisatie. Met trots kunnen we vermelden dat ‘cultuur’ daar bij ons altijd een 9+ scoort.

Werknemersparticipatie

Samen worden we groot. Dat betekent dat als je het goed doet, kans maakt op opties. SARs (stock appreciation rights) om precies te zijn, een soort virtueel aandeel. Pensioen is toch zo ouderwets, bij ons spaar je voor je oude dag op een andere manier.

Winstdeling

Ook de winst delen we samen. Sinds dag één is Sprints & Sneakers winstgevend en dit delen we graag. Iedereen in het team krijgt op basis van ervaring en functie een deel van de winst bovenop zijn of haar salaris uitgekeerd. Wie niet kan delen kan ook niet vermenigvuldigen, toch?

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Bij Sprints & Sneakers gaat het niet alleen over je werk, maar vooral over jouw leven. Hierin proberen we zoveel mogelijk te faciliteren in hoe we die zo mooi mogelijk kunnen maken. Je secundaire arbeidsvoorwaarden zijn hierop afgestemd. Vind je sporten belangrijk? Top, dan nemen we dat mee. Wil je graag vegan eten op werk? Geen probleem, dan regelen we dat. Daarnaast heeft iedereen een onbeperkt aantal vakantiedagen, lekker toch? Dit natuurlijk wel voor zover dat mogelijk is in combinatie met je doelstellingen.

Key takeaway

Zo onderzoeken we constant hoe dingen binnen Sprints & Sneakers beter en leuker kunnen. Zoals je ziet staan persoonlijke ontwikkeling en betrokkenheid van de werknemers bij ons voorop. Misschien dat we voor ons volgende maand experiment ook een vierdaagse werkweek gaan uitproberen. De gebruikelijke vijfdaagse werkweek stamt namelijk nog uit de tijd van Henry Ford. Altijd nieuwe dingen blijven proberen. Want alleen door nieuwe dingen te blijven proberen, kun je verbeteren. Als de wereld constant verandert, dan is het toch alleen maar logisch dat dat als bedrijf ook doet?


Kun jij je na het lezen van deze blog vinden in onze visie, missie en cultuur? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s! Bekijk onze vacatures hier, solliciteer en onze Anique neemt direct contact met je op.

Opzoek naar growth hacking kennis?

Neem een kijkje op onze blog pagina. Daar kan je veel lezen over growth hacking. 

Benieuwd naar hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen met groeien? Neem een kijkje bij onze services. Liever een mailtje sturen? 

 

Share this post

Sprints & Sneakers