Impact als basis van je strategie, positieve mindshift binnen hele organisatie

Table of Contents

Deel de kennis:

Impact als basis voor je strategie, voor als je wel wil maar nog niet weet hoe

Uitdaging

Wat als positieve impact hoog op de agenda komt? Wat levert dat de organisatie én de wereld op?


Context

Fairbanks & 42on zijn bestaande growth hacking klanten van Sprints & Sneakers. Samen werken we aan omzetdoelstellingen. Doelstellingen voor sociale en planetaire uitdagingen waren er nog niet. Sprints & Sneakers opent met haar groeiklanten het gesprek om ook aan beide te werken. Vanuit de kern van de bedrijfsvoering. In een kennismaking ontrafelde zich een intrinsieke motivatie. Het startpunt om het gesprek over een positieve impact voort te zetten. 

De partner

Fairbanks & 42on. Dienstverlening in het oplossen van complexe private en open source infrastructuurvraagstukken en het teruggeven van controle hierover aan de klant. Er is een grote groep organisaties die de complexiteit willen verminderen. Telefoonproviders bijvoorbeeld die willen overstappen naar open source om hun eigen wensen te verwerken in de infrastructuur. 

Marijn (COO Fairbanks & 42on): “Hi team, successfull Cephalocon with a lot of interesting discussions following the talk of Wout and Wido. We will evaluate and get back to you about it of course. Thanks for your help in preparations! Full talks will be available soon.”

Resultaten

 • Het management team van Fairbanks toont moedig leiderschap en maakt oncomfortabele keuzes waarin sociale en milieu aspecten worden meegenomen in besluitvorming
 • Het team heeft 3 plannen gepresenteerd over hoe Fairbanks en, zij als team, willen bijdragen aan de gekozen SDG’s (draagvlak organisatiebreed)
 • Fairbanks alloceert capaciteit om inzichten uit onderzoeken te implementeren in nieuwe softwareontwikkeling en diensten portfolio.
 • 42on spreekt op belangrijkste jaarlijkse evenement Cephalocon over hoe je een positieve impact kunt maken vanuit zowel milieu- als financieel oogpunt. Bekijk de video hier. Bekijk de Ceph talk hier
 • Positive impact vindt haar weg in bedrijfspropositie en wordt niet langer ondergeschikt aan huidige dienstverlening gezien
 • Positieve reacties en vragen vanuit de industrie over positive impact en server lifecycle extention 
 • Bomen gepland met het hele team 
 
Ondersteuning vanuit Sprints & Sneakers:
 • Workshop: unlock the company’s soul. Het hele team op één missie 
 • Ondersteuning bij strategisch leiderschap & besluitvorming 
 • Voorzien van onderzoek en inzichten over o.a. software ontwikkeling open source, trends en vereiste in groene datacenters, green coding, green cloud, wet en regelgeving voor Fairbanks zelf en haar klanten
 • Ondersteuning bij een Life Cycle Assessment 
 • Validatie van herpositionering middels propositie testing & experiment design
 • Net Zero strategie 
 

De case


Fairbanks en Sprints & Sneakers hebben in 2022 een succesvolle samenwerking voor growth. Zonder directe intentie of aanleiding vanuit Fairbanks is er door het gesprek met elkaar te starten een opening ontstaan om na te denken over hoe het vermogen van de organisatie in te zetten voor het creëren van meer positieve impact op de wereld. Wat als profit afkomstig is van het oplossen van wereldproblemen, en niet het creëren ervan? Het was voor Fairbanks in de eerste fase belangrijk om ook de commerciële voordelen op een rij te krijgen. Middels de Impact Audit gaf Sprints & Sneakers antwoord op de vraag: Wat levert het de organisatie én de wereld op als impact hoog op de agenda komt? 

Van 10 aandachtspunten kwamen we uit op 3 kansen en richtingen die bijdragen aan 3 SDG’s én het versterken van de marktpositie van Fairbanks. 

Werken aan impactdoelstellingen kan (en wil!) het MT niet alleen. Tijdens een interactieve impactsessie werd er tijdens de workshop ‘Unlock the companies soul’ inzicht gegeven in wat positieve impact nou precies is, de beperkingen van de wereld en de kansen voor bedrijven en individuen. De uitkomst van de dag? 3 pitches van medewerkers om samen bij te dragen aan de gekozen SDG’s. Deze medewerkers transformeerden in motivational speakers rondom hun gekozen SDG.

Tijd om de strategie te vormen. Inzichten uit de impact audit, de pitches van de medewerkers, en de SDG-score van de organisatie vormen het startpunt van de strategie. Samen besloten we te werken aan 3 SDG’s. Bijpassende tactieken en operationele sprint planningen sloegen de brug om daadwerkelijk te starten met het maken van meer positieve impact. 

We leerden over de complexiteit van meetbaarheid in open source, over hoeveel innovaties er al bestaan maar ook hoe weinig industrieleiders nog toepassen of samenwerken. Daar liggen kansen. Eén oplossing is er nog niet, maar meer antwoorden komen samen.

 

Super waardevol


Rose-Marie van Leeuwen, Head of Impact bij Sprints & Sneakers: “Het is super waardevol om deze transitie samen met Fairbanks te mogen doormaken. Waar we kwamen van een voorstel waarin profit prioriteit had, hebben we nu een transitie gemaakt naar een impact minded propositie die we steeds verder mogen integreren in de bedrijfsvoering. Daar gaan we natuurlijk bij blijven helpen. Ruud Harmsen, bedankt voor het vertrouwen en Marijn en Eric, bedankt voor de support en inhoudelijke IT-kennis. Jullie zijn het bewijs dat je alleen misschien snel kunt zijn, maar je samen verder komt.”

 

What's next?

 

Dit is wat er op de planning staat om de volgende stappen naar positieve impact te maken:

 • Focus op Fairbanks eigen bijdragen om Net Zero te worden  
 • Vernieuwde dienstverlening testen en valideren middels de experimental mindset
 • Support bij softwareontwikkeling en nieuwe producten met bijvoorbeeld life-cycle-cloud-waste-management en het verlengen van server lifecycles. 
 • Publicaties over onze learnings, fuck-ups, inzichten en productontwikkelingen 

Op de hoogte blijven van de nieuwste groeistrategieën en een afspraak met ons plannen?

Sprints & Sneakers