Stappenplan: Hoe vind je de juiste hashtags?​

Table of Contents

Deel de kennis:

Stappenplan: Hoe vind je de juiste hashtags?

De juiste hashtags vinden voor jouw Instagram post hoeft absoluut niet moeilijk te zijn. Wij hebben een stappenplan voor je opgezet waarmee je binnen no-time een goede basisstructuur voor je hashtags hebt opgezet. Door de juiste hashtags te gebruiken kun je jouw doelgroep nog beter bereiken en daarnaast kun je direct met hen in gesprek gaan. Het doel is om continue top of mind te zijn bij je doelgroep, hashtags helpen je daar zeker bij!

Maar hoe vind je de juiste hashtag combinatie voor jouw Instagram post nu precies?

"Posts with at least one hashtag gain 12.6% more engagement" - Brandwatch

Waarom hashtags gebruiken?

Eerst even een stap terug. Waarom zou je überhaupt hashtags gebruiken? Hashtags worden gebruikt op Instagram om content beter vindbaar te maken. Iedereen kan zoeken op bepaalde hashtags en direct alle content vinden die bij deze hashtag is gepost. Hoe meer interactie en volgers je hebt op jouw account en posts, hoe hoger je in deze zoekresultaten verschijnt. Tegenwoordig kunnen mensen ook hashtags volgen, waardoor relevante posts automatisch in jouw tijdlijn verschijnen. De juiste hashtags keuze draagt dus absoluut bij aan het succes van jouw Instagram post. 

Moeilijk? Nee! We leggen je stap voor stap uit hoe je dit voor elkaar kan krijgen. We adviseren je om een combinatie te maken tussen populaire hashtags en minder populaire hashtags. Randvoorwaarde hierbij is dat je kiest voor hashtags die relevant zijn voor jouw post. Anders raak je misschien volgers kwijt of geven mensen aan dat de content niet relevant is voor de hashtag die zij volgen en krijg je een ‘shadowban’. Iets wat je uiteraard wilt vermijden. Bijvoorbeeld: Is growth hacking een van jouw content thema’s? Dan gebruik je geen #foodies #fitgirls bij dit thema, tenzij je post daarover gaat natuurlijk;) 

Er bestaan tools die je kunnen helpen bij het vinden van relevante hashtags zoals Display purposes of Hashtagify. Maak hier gebruik van, ze kunnen je zeker helpen met je zoektocht. 

Oke, laten we bij het begin beginnen! 

Stappenplan: Hoe vind je de juiste hashtags

Voordat je kan beginnen, is het van belang dat je een aantal zaken goed op orde hebt. Wie is je doelgroep? Waar zijn zij actief? Welke hashtags gebruiken zij? Welke influencers volgen zij? Waar zij zijn, wil jij ook zijn. Als zij veel over bepaalde onderwerpen of influencers praten ben jij daar ook bij om met hen in discussie te gaan. 

Stap 1: Content

Wat zijn de drie hoofd content thema’s waar je over post? Waar ligt je focus? Wat is het doel van de content die je post? Als je dit duidelijk gekaderd hebt, is het makkelijker om relevante hashtags te vinden. Het geeft je focus. 

Stap 2: Concurrenten 

Wie zijn je drie belangrijkste concurrenten? Welke hashtags gebruiken zij? Schrijf per concurrent drie hashtags op. 

Stap 3: Influencers

Welke influencers zijn populair in jouw branche? Denk goed na over wie jouw doelgroep mogelijk het meeste kan beïnvloeden. Met wie zouden zij zich kunnen identificeren? Zoek drie influencers met meer dan 10K volgers. Welke drie hashtags gebruiken zij vaak? Schrijf er drie per influencer op. 

Stap 4: Sweet spot hashtags

Om een goede balans te vinden tussen populaire en minder populaire hashtags kun je Instagram search gebruiken. Schrijf vijftien hashtags op die relevant kunnen zijn voor de content die je plaatst.

 

Stap 5: Thema gerelateerde hashtags 

Pak de drie content thema’s die je in stap 1 hebt geformuleerd er weer bij. Schrijf per content thema vijf hashtags op die hierbij passen. Bijvoorbeeld bij het thema Growth hacking kun je #lean #growhthacks #experiments #idealab #growthhacking etc. gebruiken. Wees creatief, maar vergeet het uiteindelijke doel van het thema niet.

 

Stap 6: Je basis is ready to go!

Als je alle stappen hebt gevolgd heb je een aardige basis aan hashtags verzameld die relevant zijn voor jouw doelgroep en jouw thema’s. Je kan deze hashtags bij elkaar voegen en per post een aantal niche hashtags toevoegen en that’s it! Vergeet niet dat dit een ongoing proces is. Veranderen je content thema’s? Dan veranderd je hashtags structuur ook. Zijn er andere influencers die meer relevant zijn dan de huidige die je hebt gekozen? Ook dan moet je de basis weer aanpassen.

Wij raden aan om dit zeker elk kwartaal opnieuw in te vullen. Het is ook een goede stok achter de deur om eens kritisch naar de data van je geplaatste content te kijken. Slaat deze aan bij je doelgroep? Kun je andere thema’s toevoegen? Mocht je na het lezen van deze blog nog steeds vragen hebben hoe je dit het beste kan aanpakken om de juiste hashtags te vinden, neem contact op of laat een reactie achter. We helpen je hier graag bij:)

Share this post

Sprints & Sneakers