Hoe wordt jouw organisatie growth hacking proof?​

Table of Contents

Deel de kennis:

Hoe wordt jouw organisatie growth hacking proof?

Een growth hacker aannemen binnen jouw organisatie zorgt direct voor veel groei toch? Een veelgehoorde misvatting. Een growth hacker kan veel, maar is geen tovenaar. Zonder de juiste mindset en bijbehorende organisatiestructuur is het lastig growth hacken kunnen we je vertellen. Een goede basis is zoals in veel gevallen onmisbaar voor een growth hacking organisatiestructuur. Een huis bouw je ook niet zonder fundering. Daar gaat enige tijd overheen. Dus verwacht niet dat je binnen een maand een goedlopende growth organisatie hebt staan. Dit bouw je samen met je team. Steek hier de benodigde energie in. Dit betaalt zich uiteindelijk weer uit in een stijging in de omzet. Maar waar begin je in hemelsnaam? We geven je in deze blog enige houvast voor het opzetten van een growth hacking proof organisatie.

Fun fact: Growth hacking = 75% team, time, process & 25% tooling and hacks.

Growth hacking organisatiestructuur

Hoe verander je een organisatiestructuur dusdanig zodat er growth teams ontstaan met de bijbehorende mindset en skills? Dit is een geleidelijk proces en is voor ieder bedrijf anders. Vraag jezelf eens af hoe de teams op jouw werk op dit moment zijn ingedeeld. Zijn er collega’s die verantwoordelijk zijn voor de interne groei van het bedrijf? Heeft iedereen zijn eigen takenpakket of is er overloop in de verschillende afdelingen?

Waar veel bedrijven mee kampen is dat zij gebruik maken van een traditionele organisatiestructuur waarbij iedereen is ingedeeld in silo’s ofwel in kanalen. Zo heb je bijvoorbeeld sales, marketing en een technische afdeling. Vaak zitten deze afdelingen in verschillende delen van het bedrijfspand. Ieder op zijn of haar eigen eiland. Deze teams worden begeleid door managers die eens in de zoveel tijd een overleg inplannen om te horen hoe de zaken ervoor staan. Vaak zorgt deze verdeling voor veel ruis tussen de verschillende afdelingen. Iedereen wilt in zijn of haar silo zo goed mogelijk presteren en vergeet soms nog wel eens het hoofddoel, namelijk de klant centraal stellen. Weinig communicatie en in zekere zin samenwerking tussen verschillende afdelingen leiden uiteindelijk tot een vertraagd werkproces. Dit kan leiden tot frustratie en de motivatie van je werknemers daalt. Een silo organisatiestructuur ziet er georganiseerd en gestructureerd uit op papier, maar werkt vaak in tegengestelde richting.

Een growth hacker maakt geen gebruik van zo’n kanaal expertise, maar richt zich meer op een breed palet aan skills. Iedereen moet een know-how hebben van hoe processen werken binnen een bedrijf om zo de snelheid in het werken terug te brengen.

Nu begrijpen wij ook dat je niet in één keer je totale bedrijfsorganisatie overhoop haalt. Maar hoe kom je nu bij het uiteindelijke doel, een organisatie neerzetten die kan growth hacken?

Multidisciplinaire teams

Stap 1 in dit proces is om multidisciplinaire teams samen te stellen die verschillende kwaliteiten beheersen. Maar hoe werkt een multidisciplinair team? Neem bijvoorbeeld een developer, een UX designer, een analyst, iemand die verantwoordelijk is voor sales, een product developer en een marketing specialist. Zet hier een head of growth bij en zorg ervoor dat zij wekelijks bij elkaar komen. Laat hen brainstormen over growth en plan sprints meetings in. Zorg ervoor dat het lijntje tussen deze verschillende afdelingen zo kort mogelijk is. Zo kun je veel sneller schakelen en problemen oplossen dan wanneer je hen in hun eigen teams laat opereren. Een growth hacker kijkt naar sales cijfers, maar ook naar hoe een website technisch in elkaar steekt. Veel skills hangen samen. Het een kan niet zonder het ander. Doordat dit nieuwe teams zijn is het juist belangrijk dat je een head of growth aanstelt. Deze persoon kan iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid geven en er op toezien dat de klant centraal staat en er groei gerealiseerd kan worden binnen de nieuwe organisatiestructuur.

Transparante communicatie

Om dit te vertalen naar de gehele organisatie heb je een transparante communicatie nodig. Betrek iedereen van het bedrijf bij dit proces. Waar is het growth team mee bezig en wat zijn de resultaten en uitdagingen die er volgende maand aankomen? Deze informatie is voor iedereen van belang en zorgt ervoor dat iedereen zich verantwoordelijk gaat voelen voor de groei binnen de organisatie. Deel positieve resultaten, maar vergeet ook zeker mindere resultaten niet. Vertaal deze ‘tegenslagen’ naar leermomenten en actiepunten. Maak deze uitkomsten visueel en verwerk deze in dashboards. Zet deze dashboards bijvoorbeeld standaard als bladwijzers in de browser van jouw bedrijf. Op deze manier is deze informatie altijd toegankelijk voor iedereen. Verwijs ernaar in interne nieuwsbrieven of Slack kanalen, plan een fuck up Friday in of maak een failure wall. Verzin iets, maar zorg ervoor dat elke werknemer of collega van jouw bedrijf zich ervan bewust is wat de huidige status is binnen de nieuwe growth organisatie, de werkzaamheden van het team en de juiste mindset heeft.

Maandelijkse experimenten

Wat wij doen is maandelijkse experimenten inplannen álá Wim Hof (The Iceman) om op een andere manier bezig te zijn met experimenten. Denk aan koud douchen bijvoorbeeld of productiviteit hacks. Leg je mobiel een dag weg of begin je dag met een work-out. Hang hier een incentive aan en zie wat dit met het team doet. Lukt het niet? No problem, verzin je iets anders. Maak het uitvoeren van experimenten fun voor het hele team. Het is leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Dit kan werkgerelateerd zijn als in onderdeel van je KPI, maar ook in de vorm van teamuitjes of zoals bij ons sociale experimenten. Be creative!

Voila, een growth hacking proof organisatie

Zoals we hierboven al noemde is het team, de mindset en de skills van elke medewerker super belangrijk bij het vormen van een growth hacking organisatiestructuur. Dit heb je niet binnen een dag opgezet, maar kan door kleine veranderingen zoals het uitvoeren van sociale experimenten wel onderdeel worden van de dagelijkse gang van zaken. Begin met het vormen van één multidisciplinair team en laat hen eens met elkaar samenwerken. Trial and error, maar 100% zeker dat de andere collega’s snel willen aansluiten bij deze nieuwe manier van werken!

Share this post

Sprints & Sneakers