€144.697 aan donaties opgehaald door in december in de korte broek naar school te gaan

Table of Contents

Deel de kennis:

In december in je korte broek naar school: €144.697 aan donaties opgehaald

 

Uitdaging

Activeren van basisscholen om mee te doen aan Kika Korte Broek 2022 en geld op te halen.

 

Context

In 2021 is Kika Korte Broek voor het eerst geïnitieerd. Ontstaan vanuit een actie van derden was het toen al een groot succes met een totale opbrengst van circa €300.000,- aan donaties. De actie bestaat uit drie delen: activeren van de massa, activeren van de bedrijven en activeren van de scholen. 

 

Resultaten

 
  • Stijging van 814% in het aantal geactiveerde basisscholen (van 7 naar 62) 
  • Totaal aan kosten: €400 (tooling)
  • 72 downloads van het activatiepakket  
  • Kosten: €6,50 per geactiveerde school
  • Een totale opbrengst van €144.697,10 aan donaties door basisscholen (gemiddeld zo’n €2.200,- per school)
 

De vraag

Er was in eerste instantie geen duidelijke vraag vanuit KiKa voor onze hulp. Maar vanuit Growth for Good heeft de Head of Social project outreach gedaan naar de Marketing Manager van KiKa (Steffie Jansen); met het aanbod om een sociaal project te doen voor KiKa. 

Na een aantal gesprekken over hoe zij het meest geholpen waren en hoe wij het liefst te werk gaan was het duidelijk dat KiKa met een duidelijke doelstelling moest komen zodat we daar op konden gaan focussen. En hier bleek Kika Korte Broek 2022 een perfecte optie voor. 

Broekenmaker MR MARVIS lanceerde opnieuw dé korte broek voor de actie en KiKa zou in samenwerking met Radio 538 de massa activeren, maar er was nog geen strategie om de basisscholen te activeren. Dit was de perfecte job voor Sprints & Sneakers. 

Na het zetten van een mega ambitieuze maar vooral concrete doelstelling konden we aan de slag. De uiteindelijke vraag: Kunnen jullie ons helpen om zoveel mogelijk basisscholen te activeren? 

 

De case

Vanaf moment 1 was duidelijk dat we met Sprints & Sneakers zo lean mogelijk deze doelstelling wilde bereiken. Geen grote marketingbudgetten om zoveel mogelijk mensen te bereiken maar zo lean en effectief mogelijk onder de aandacht komen bij de juiste doelgroep. 

In totaal hadden we ongeveer twee weken om de actie voor te bereiden. Na een aantal ‘KiKa-avonden’ waar we met het hele team aan de bak gingen om zoveel mogelijk uit de grond te stampen, stond er na twee weken toch echt een toffe campagne. 

Een tactiek die we hebben toegepast die het uitlichten waard is: van alle basisschool websites in Nederland hebben we de contactgevens weten te scrapen en zo hadden we meer dan relevante 40.000 e-mailadressen. Deze mailadressen hebben we gecategoriseerd en uiteindelijke een mail gestuurd over de actie met de uitnodiging om een activatiepakket te downloaden. 

De hypothese die we hadden gesteld was dat scholen het druk hebben en dus het zo makkelijk mogelijk gemaakt moet worden voor de school om mee te doen. Dit is waar het activatiepakket voor diende. Naast koude mailing hebben we een aantal andere tactieken toegepast. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een LinkedIn-automation opgezet die deze schoolhoofdendoelgroep bereikte. Minder effectief doordat we minder schaal konden creëren maar zeker niet minder relevant.

 

Met dit bericht aan KiKa wist growth hacker Max Kapteijns bij het goede doel binnen te komen en pro bono de kortebroekenactie succesvol te ondersteunen.

Reactie van de Head of Social Projects

 

Max Kapteijns van Sprints & Sneakers over de samenwerking: “Het was daadwerkelijk een bijzondere ervaring om zo intensief te mogen werken voor een goed doel als KiKa. Vanaf moment één was er een duidelijke ‘klik’ tussen KiKa en Sprints & Sneakers. Iedereen bij Sprints & Sneakers was enthousiast en iedereen bij KiKa had ook gelijk vertrouwen in onze bijdrage. 

In korte tijd hebben we een ontzettend mooi resultaat behaald waar we allemaal trots op mogen zijn. Ik weet zeker dat als we dit volgend jaar nog een keer doen dat we het nog 10x zo goed kunnen doen. 

Special thanks to Steffie Jansen voor de open-houding toen jij mijn berichtje kreeg, dank Helen Walker voor de fijne samenwerking en het altijd beschikbaar zijn om een aantal dingen kort te sluiten en uiteraard Rose Marie van Leeuwen voor het intensief samenwerken tijdens deze drukke periode. Dat er een duurzame relatie mag ontstaan tussen KiKa en Sprints & Sneakers!”

Wat zegt de klant?

Stichting Kinderen Kankervrij heeft de samenwerking met Sprints & Sneakers als heel warm en waardevol ervaren. Helen Walker: “De commitment van het hele Sprints & Sneakers-team was duidelijk voelbaar, en bleek ook uit de extra inzet tijdens bijvoorbeeld Beste Zangers voor KiKa en het enthousiasme waarmee het hele team in korte broek ging voor KiKa. Het geeft energie om met zo’n enthousiast en gecommitteerd team te werken! In hele korte tijd is er een heel divers en uitgebreid plan van aanpak uit de grond gestampt, met resultaten die onze verwachtingen overtroffen. Max en Rose Marie hielden helder de regie over alle tijdlijnen en taken, waardoor de samenwerking heel prettig verliep. We kijken uit naar onze verdere samenwerking!”

Op de hoogte blijven van de nieuwste groeistrategieën en een afspraak met ons plannen?

Sprints & Sneakers