Moeten we stoppen met Black Friday en overstappen naar Green Friday?

Table of Contents

Deel de kennis:

De opwarming van de aarde

De klimaattop in Glasgow komt tot een einde en de toekomst van onze planeet ziet er alles behalve rooskleurig uit. De afgelopen weken hebben de vertegenwoordigers van zo’n 200 landen overlegd over wat we collectief moeten doen om ervoor te zorgen dat we de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graad beperken. Waar in Parijs dit maximum nog betrekking had op de periode 2020-2050, meldt het KNMI dat we bij ongewijzigd beleid deze opwarming al over 9 jaar zouden kunnen bereiken.


De opwarming van de aarde beperken tot de bekende 1,5 graad is cruciaal. Het verschil tussen een opwarming van 1,5 graad en een van 2 graden zit hem in de onomkeerbaarheid van de gevolgen. Bij de laatste worden er processen in gang gezet die het onmogelijk maken om de opwarming van de aarde nog terug te draaien. De gevolgen? De zeespiegel stijgt met 50 cm waardoor 10 miljoen mensen hun huis zullen moeten verlaten. We zullen 17% van ons drinkwater verliezen en anderhalve maand per jaar hittegolven krijgen. Er kleeft ook nog een smerig stukje oneerlijkheid aan dit alles vast. Een ‘klimaatapartheid’ is aanstaande, waar de rijke landen zich een uitweg kunnen kopen uit de gevolgen van klimaatverandering en de arme landen er de dupe van worden. Terwijl het vooral de rijke landen zijn die het klimaatprobleem veroorzaken zullen vooral de arme landen er last van hebben.

Showing factories

CO2-uitstoot in Nederland

De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door verhoogde concentraties broeikasgassen in de atmosfeer. Voornamelijk door menselijke activiteiten zoals ontbossing, landbouw en het verbranden van fossiele brandstoffen komt er te veel CO2 in de atmosfeer. Rijkere landen heb doorgaans een hogere CO2-uitstoot per inwoner dan armere landen. In 2019 waren slechts 7 landen verantwoordelijk voor 58,3% van alle CO2-uitstoot in de wereld. Niet ontoevallig zijn dit dus ook stuk voor stuk landen met een hoog bruto binnenlands product.

 

Als je jezelf begeeft in de Randstad-bubbel, met al haar trendy havermout cappuccino’s, kun je nog weleens het idee krijgen dat we in Nederland goed bezig zijn op het gebied van duurzaamheid. Niets is echter minder waar. China is de grootste vervuiler ter wereld (26,7% van de wereldwijde uitstoot in 2019) maar de uitstoot per persoon is in China ‘slechts’ 8,4 ton per inwoner. In Nederland nemen we dan wel maar een klein deel van de totale wereld uitstoot voor onze rekening (0,4% in 2019), onze CO2-uitstoot per hoofd stond in 2019 op 10,45 ton per inwoner.

 

Het is natuurlijk makkelijk om bij dit soort kwesties de aandacht te verleggen op zij die het (nog) slechter doen. De vraag is echter hoeveel je daarmee opschiet. Als je van mening bent dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor het negatieve effect dat onze activiteiten op de aarde hebben, dan moet je die verantwoordelijkheid ook nemen. Durf jezelf de kritische spiegel voor te houden.

Black Friday

Black Friday is sinds 5 à 6 jaar ook in trek in Nederland. Op deze dag na Thanksgiving beginnen de Amerikanen met kerstinkopen. Deze periode van het jaar die symbool staat voor dankbaarheid, vrede en saamhorigheid, wordt op ironische wijze ingeluidt met Black Friday; het symbolische toppunt van de massaconsumptie. Door met enorme kortingen te strooien stimuleren bedrijven de consumptie van producten die mensen vaak helemaal niet nodig hebben. Daarnaast ontstaat er hierdoor een devaluatie van producten waardoor deze een groter wegwerpgehalte krijgen. Men doet het makkelijker van de hand omdat het zo goedkoop was. Dat een product een lage prijs heeft betekent overigens altijd dat er ergens op de wereld iemand wel de prijs ervoor heeft betaald. Iets wat niet helemaal strookt met deze tijd van het jaar. De enorme massaconsumptie die Black Friday teweegbrengt is dus alles behalve een duurzame zaak te noemen.

Duurzame groei bij Sprints & Sneakers

Bij Sprints & Sneakers helpen wij merken groeien. Ja, wij zijn hard bezig om het B-corp keurmerk te krijgen als agency en proberen al onze klanten te stimuleren om bij te dragen aan de 17 SDG’s. Ja, wij eten geen vlees bij ons op kantoor, hebben ons Growth for Good programma en onze eigenaar Bart rijdt elektrisch. Maar eind van de dag helpen wij merken met groeien, ook op Black Friday. Wij proberen onszelf echter wel altijd die kritische spiegel voor te houden omdat wij geloven in verantwoordelijkheid nemen, reden ook voor deze blog. Verantwoordelijk voor onze planeet zijn we allemaal en daarom kijken wij altijd naar de impact die onze keuzes hebben op maatschappij en milieu.

Blackfriday

Green Friday als tegengeluid

Gelukkig doen dit jaar al een aantal onze klanten mee aan de tegenbeweging genaamd Green Friday. Met deze dag willen bedrijven een tegengeluid laten horen. Dit tegengeluid bestaat voor veel bedrijven ook uit acties. Bijvoorbeeld het planten van een boom bij elke aankoop die dag. Het is natuurlijk onrealistisch om te denken dat de overstap van Black Friday naar Green Friday de wereld gaat redden. Maar het is natuurlijk wel een perfect moment om mensen te laten nadenken over het effect van al die consumptie op onze planeet. Dat stukje bewustheid dat je daarmee creërt heeft ook waarde, en niet alleen voor onze planeet.

 

Het is namelijk ook een uitgesproken moment om je stem te laten horen als merk. Door mee te doen aan Green Friday zul je ten eerste meer opvallen ten opzichte van de rest en je kunt je merk er goed mee positioneren. Zeker met oog op de toekomst is het overstappen van Black Friday naar Green Friday raadzaam. Alleen door de toekomstige generaties voor je te winnen zul je als merk zeker zijn van je eigen toekomst. En Generatie Z voor je winnen gaat je niet lukken door enorme kortingen aan te bieden op Black Friday.

 

Daarom geloven wij bij Sprints & Sneakers dat we allemaal moeten overstappen van Black Friday naar Green Friday. Of je het nou doet omdat je net als ons vindt dat we allemaal verantwoordelijk zijn om ons steentje bij te dragen, of omdat je begrijpt dat de generaties van de toekomst niet zitten te wachten op Black Friday, het maakt ons niet zoveel uit. De uitkomst is in beide gevallen dat de wereld er beter van wordt en dat vinden wij het allerbelangrijkste. Je moet namelijk niet onderschatten hoeveel impact je kunt maken door het goede voorbeeld te geven. Als je elke week iemand op positieve wijze inspireert, en die persoon inspireert op zijn of haar beurt weer iemand, en die ook weer, etc. Dan kan het zomaar zijn dat je in je leven vele duizenden mensen infecteert, niet met COVID-19, maar met goed doen!

 

 

Geschreven door - Dillan Pérukel

Wil je ontdekken wat Sprints & Sneakers voor jouw bedrijf kan betekenen? 

Wij zijn daarnaast opzoek naar nieuw talent om ons team te komen versterken. Interesse? Neem een kijkje bij onze vacatures

Sprints & Sneakers