Growth hacking 106% groei in de traditionele radiomarkt

Table of Contents

Deel de kennis:

Qmusic x Sprints & Sneakers - Growth hacking in de traditionele radio markt

Uitdaging

Marktleider van Nederland worden

Context

Q-top 1000

Resultaten

  • Recordaantal online streams – 106.25% groei 
  • Recordaantal lijstjes ingevuld met 50% toename t.o.v. 2019
  • 2.800.000 mensen bereikt door viraliteit in campagne 
  • November 2020 beste maand ooit & Qmusic wordt marktleider
"Qmusic wil zoveel mogelijk mensen bereiken in haar missie om plezier, energie en een goed gevoel te brengen in het leven. Sprints & Sneakers helpt daarbij met slimme, data gedreven campagnes en laat zien dat marketing niet stopt bij de standaard media-inzet."
Jorn Agterberg
Marketing Manager Qmusic

De vraag

Qmusic heeft altijd de ambitieuze doelstelling gehad om de grootste radiozender van Nederland te worden. Hierbij kon een succesvolle campagne rondom de Q-top 1000 wel eens het laatste zetje in de rug zijn. We zijn super trots een bijdrage te hebben kunnen leveren aan het feit dat Q-music inmiddels marktleider is geworden in Nederland.

De case

Sprints & Sneakers werd gevraagd om de top 1000 op alternatieve manieren onder de aandacht te brengen naast de traditionele kanalen zoals abri’s en zendtijd op de radio. Een perfecte klus voor ons growth hacking team. Onze growth hackers hebben samen met het team van Q een brainstorm gehad en de backlog gevuld met slimme ideeën voor digitale groei.

 

  • De campagne is onderverdeeld in 4 fases: pre-buzz, stemmen, luisteren en retentie
  • Optimaal gebruik maken van de bestaande database, communities, media en zoekvolumes voor optimale efficiëntie van de campagne
  • Het kosteneffectief en hyper targeted inzetten van gangbare digitale kanalen zoals Facebook en Google
  • Een viral element toevoegen waardoor de marketing wordt gedaan door de bestaande deelnemers van de Q-top 1000

 Hoe werkt nou zo’n viral win-actie campagne?

 Een aantal zaken voor een succesvolle viral campagne zijn cruciaal:

Aantrekkelijke prijzen

In dit geval was het een SONOS speaker set t.w.v. €458,- en dagprijzen.

Een viral component

Triggers om de winactie te delen waardoor de deelnemers automatisch en gratis zorgden voor nieuwe deelnemers.

De juiste technologie

Door gebruik te maken van software werd dit hele proces geautomatiseerd.

De winactie duurde een week. Het viral-effect werd gecreëerd doordat deelnemers een scoreboard zagen bij de inlogomgeving op de website van Qmusic. Punten verzamelen kon op verschillende manieren. De meeste punten (200) verdiende je, wanneer je andere mensen ook liet stemmen op de Q-top 1000 en liet deelnemen aan de viral winactie. Verder konden de deelnemers punten (25) verdienen door onder andere de social media-kanalen te volgen. Om de viral campagne levendig te houden onder de deelnemers, hadden we naast de dagprijzen ook een uitgebreide e-mail flow opgezet, met een zestal berichten.

Reactie van de verantwoordelijke growth hacker

Uiteindelijk hebben we binnen 5 dagen de gehele actie opgezet. Van tracking, de viral campagne, betaalde campagnes via Facebook & Google, In-app communicatie, mail flows, aanpassingen aan de website tot aan pop ups en pushmeldingen kunnen we stellen dat het project onder een gezonde tijdsdruk stond. Maar het resultaat mag er wezen. Samen met het team van Q hebben we voor een all time record van ingevulde lijstjes gezorgd, Heeft Google ons 418.078 vertoningen bezorgd en via Facebook hebben wij bijna 2 miljoen unieke personen bereikt tijdens de viral en luisterfase. Ook het aantal luisteraars brak de huidige records. We vonden de samenwerking erg leuk en hopen in de toekomst nog meer succesvolle acties op te zetten samen met Qmusic.

Op de hoogte blijven van de nieuwste groeistrategieën en een afspraak met ons plannen?

Sprints & Sneakers