Retentie marketing: Wat is het en waarom het voor elk bedrijf belangrijk is.

Table of Contents

Deel de kennis:

Wat is Retentie Marketing?

Retentiemarketing is een strategie die zich richt op het binden en loyaal houden van bestaande klanten. Het is een cruciaal aspect van de groei en het succes van elk bedrijf, omdat het goedkoper en winstgevender is om bestaande klanten te behouden dan om nieuwe klanten te werven. In deze blogpost zullen we onderzoeken hoe je kunt beginnen met retentiemarketing, verschillende manieren, de voordelen, voorbeelden van succesvolle campagnes en tips voor het creëren van retentiemarketingcampagnes.

Hoe begin je vandaag met retentie marketing?

Retentiemarketing is een strategie die zich richt op het binden en loyaal houden van bestaande klanten aan een merk, in plaats van zich uitsluitend te richten op het werven van nieuwe klanten. Het is een cruciaal aspect van de groei en het succes van elk bedrijf, omdat het goedkoper en winstgevender is om bestaande klanten te behouden dan om nieuwe te werven. Als je vandaag wilt beginnen met retentiemarketing, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen om te beginnen:

 1. Analyseer jouw klantgegevens: De eerste stap in retentiemarketing is het begrijpen van jouw klanten. Dit omvat het verzamelen van demografische gegevens, voorkeuren en gedrag. Dit kan worden gedaan via enquêtes, feedback van klanten en analysetools. Door deze gegevens te analyseren, kun je patronen en trends identificeren die bijdragen aan de strategie.
 2. Segmenteer jouw klantenbestand: Zodra je jouw klanten beter begrijpt, kun je ze segmenteren in verschillende groepen op basis van hun demografische gegevens, gedrag en voorkeuren. Hierdoor kun je gerichte en gepersonaliseerde retentiecampagnes opzetten die meer kans hebben om effectief te zijn.
 3. Retentiecampagnes ontwikkelen: Ontwikkel campagnes op basis van jouw klantgegevens en segmentatie die jouw verschillende klanten aanspreken. Dit kan bestaan uit e-mailcampagnes, loyaliteitsprogramma’s, gepersonaliseerde ervaringen, retentiegerichte klantenservice, re-engagement marketing, win-back marketing en retentiegerichte prijzen.
 4. Personaliseer jouw campagnes: Om effectief te zijn, moeten retentiemarketingcampagnes worden gepersonaliseerd aan de individuele klant. Dit omvat het gebruik van hun naam, eerdere aankoopgeschiedenis en het bieden van incentives die zijn afgestemd op hun interesses.
 5. Voortdurend verbeteren: Retentiemarketing is een continu proces. Het is essentieel om feedback van klanten bij te houden, klantgegevens te analyseren en jouw campagnes waar nodig aan te passen. Het voortdurend verbeteren van jouw retentiemarketing inspanningen zal je helpen om meer klanten te behouden en jouw inkomsten te verhogen.

 

Door deze stappen te volgen, kunnen bedrijven retentiemarketingcampagnes opzetten die bestaande klanten effectief behouden en groei op lange termijn stimuleren. Onthoud dat retentiemarketing geen eenmalige gebeurtenis is, maar een continu proces dat voortdurende controle en verbetering vereist.

De 7 verschillende manieren van Retentie Marketing

Retentiemarketing is een cruciale strategie voor bedrijven die hun klanten betrokken willen houden en terug willen laten komen voor meer. Er zijn verschillende soorten retentiemarketingcampagnes die kunnen worden gebruikt om dit doel te bereiken, elk met zijn eigen unieke voordelen. 

 

Door deze verschillende soorten retentiemarketingcampagnes te begrijpen en te gebruiken, kunnen bedrijven een uitgebreide strategie creëren die hen zal helpen om hun klanten betrokken te houden en terug te laten komen voor meer.

 

Retentie op basis van heractivering

Op reactivering gebaseerde marketing is een retentiestrategie die erop gericht is inactieve klanten terug te brengen. Deze vorm van marketing richt zich op klanten die zich gedurende een bepaalde periode geen aankoop hebben gedaan of hun abonnement opgezegd, en is erop gericht hen opnieuw te binden door prikkels of speciale aanbiedingen te bieden. Het doel is om klanten te herinneren aan de waarde die een bedrijf biedt en het hen gemakkelijk te maken om terug te keren. Op reactivering gebaseerde marketing kan tactieken omvatten zoals e-mailcampagnes, pushberichten, sms-berichten of gerichte reclame. Deze campagnes kunnen zeer effectief zijn bij het terughalen van klanten die zijn weggevallen, vooral als ze goed getimed en gericht zijn. Door zich te richten op het reactiveren van inactieve klanten kunnen bedrijven hun klantenbestand vergroten en hun inkomsten verhogen.

 

Klantbehoud op basis van verwijzingen

Klantbehoud op basis van verwijzingen is een strategie die gebruik maakt van de kracht van mond-tot-mondreclame om het klantbehoud te vergroten. Het is gebaseerd op tevreden klanten die hun positieve ervaringen met anderen delen, wat resulteert in nieuwe klanten voor het bedrijf. Dit type retentiestrategie kan prikkels omvatten zoals kortingen of beloningen voor klanten die hun vrienden of familie naar het bedrijf verwijzen. Het kan ook gaan om verwijzingsprogramma’s waarmee klanten een unieke verwijzingslink of -code kunnen delen met hun netwerk. Door klanten aan te moedigen hun vrienden en familie door te verwijzen, kunnen bedrijven nieuwe klanten winnen, de betrokkenheid van klanten vergroten en de retentiegraad verhogen. Bovendien heeft marketing op basis van verwijzingen het extra voordeel dat het sociaal bewijs levert, wat het vertrouwen en de geloofwaardigheid van het bedrijf kan vergroten.

 

Onboarding klantbehoud

Onboarding klantbehoud is een strategie die zich richt op het maken van een goede eerste indruk en het bieden van uitstekende klantenservice tijdens de eerste fasen van het klanttraject. Dit type retentiestrategie is ontworpen om nieuwe klanten te helpen zich welkom, begrepen en gewaardeerd te voelen door een bedrijf. Dit kan tactieken omvatten zoals gepersonaliseerde welkomstmails, handleidingen en proactieve klantenondersteuning. Door nieuwe klanten tijdens het inwerkproces een positieve ervaring te bieden, kunnen bedrijven de kans vergroten dat deze klanten langdurige, loyale klanten worden. Onboarding klantretentie helpt ook om vertrouwen en geloofwaardigheid te creëren, wat belangrijk kan zijn voor het opbouwen van langdurige klantrelaties.

 

Retentie op basis van abonnementen

Klantbehoud op basis van abonnementen verwijst naar de strategieën en tactieken die bedrijven gebruiken om klanten terug te laten komen naar hun diensten op basis van abonnementen. Effectieve retentiestrategieën omvatten een uitstekende klantenservice, het aanbieden van persoonlijke communicatie en prikkels en het voortdurend verbeteren van het product of de dienst. Het implementeren van een verwijzingsprogramma en het aanmoedigen van feedback van klanten kan ook helpen om de retentie te verbeteren. Daarnaast kunnen bedrijven klantgegevens analyseren om potentiële risico’s op churn te identificeren en deze proactief aan te pakken. Door klanten tevreden en betrokken te houden, kunnen bedrijven de retentiepercentages verbeteren en de inkomsten na verloop van tijd verhogen.

 

Content-based retentiemarketing

Content-based retentie marketing is een strategie die bedrijven gebruiken om klanten te behouden door hen waardevolle en relevante content te bieden. Dit kunnen blogberichten, video’s, podcasts, e-books en andere vormen van inhoud zijn die de klant educatieve, informatieve of onderhoudende waarde bieden. Deze strategie is erop gericht om klanten betrokken en geïnteresseerd te houden in het bedrijf, wat op zijn beurt de retentiegraad verbetert. Door klanten content van hoge kwaliteit te bieden, kunnen bedrijven zich profileren als thought leaders in hun sector en vertrouwen opbouwen bij hun klanten. Op content gebaseerde retentiemarketing kan bedrijven ook helpen een loyaal klantenbestand op te bouwen, omdat klanten eerder geneigd zullen zijn terug te komen als ze de inhoud waardevol vinden.

 

Retentie op basis van loyaliteit en beloningen

Loyaliteit op basis van beloningen is een strategie die bedrijven gebruiken om klanten te stimuleren hun producten of diensten te blijven gebruiken. Dit kan worden gedaan door beloningen of kortingen aan te bieden voor herhaalaankopen, een loyaliteitsprogramma op te zetten of andere stimulansen te bieden voor klanten om terug te blijven komen. Deze programma’s zijn bedoeld om een gevoel van exclusiviteit en waardering voor klanten te creëren, wat hen aanmoedigt om zaken te blijven doen met het bedrijf. Daarnaast kan retentie op basis van beloningen bedrijven ook helpen waardevolle klantgegevens te verzamelen, die kunnen worden gebruikt om promoties te personaliseren en de klantervaring te verbeteren. In het algemeen kan retentie op basis van loyaliteit en beloningen een effectieve manier zijn om de klantenbinding te vergroten, de klantentrouw te verbeteren en herhalingsaankoopgedrag te stimuleren.

 

Community-based retentie

Community-based klantbehoud is een strategie die bedrijven gebruiken om een loyaal klantenbestand op te bouwen door een gevoel van community onder klanten te creëren. Dit kan worden gedaan door klanten mogelijkheden te bieden om met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld via groepen op sociale media, forums of persoonlijke evenementen. Door een gevoel van verbondenheid tussen klanten te bevorderen, kunnen bedrijven een loyaal klantenbestand creëren dat waarschijnlijk langer zal blijven bestaan. Daarnaast kan community-based retentie ook waardevolle klantinzichten opleveren, omdat klanten eerder geneigd zullen zijn hun meningen en feedback te delen met anderen in de community. Deze informatie kan worden gebruikt om het product of de dienst te verbeteren en een sterkere relatie met de klanten op te bouwen. In het algemeen kan retentie op basis van een community een effectieve manier zijn om de klantenbinding te vergroten, de klantentrouw te verbeteren en herhalingsaankopen te stimuleren.

De voordelen van Retentiemarketing

 • Retentiemarketing kan helpen de inkomsten van een bedrijf te verhogen. Herhaalde klanten geven doorgaans meer geld uit dan nieuwe klanten, en het behouden van bestaande klanten is vaak kosteneffectiever dan het werven van nieuwe. Door zich te richten op retentie kunnen bedrijven de customer lifetime value verbeteren, wat na verloop van tijd kan leiden tot hogere inkomsten.

 

 • Retentiemarketing kan ook helpen de klanten loyalty te verbeteren. Door klanten tevreden en betrokken te houden, kunnen bedrijven een loyaal klantenbestand opbouwen dat eerder geneigd is te blijven. Dit kan leiden tot een positieve reputatie, wat ook kan bijdragen bij het aantrekken van nieuwe klanten.

 

 • Ten derde kan retentiemarketing ook waardevolle klantgegevens opleveren. Door klantgegevens te analyseren, kunnen bedrijven potentiële risico’s op opzegging identificeren en deze proactief aanpakken. Door klanten inhoud van hoge kwaliteit te bieden, kunnen bedrijven zich profileren als thought leaders in hun sector en vertrouwen opbouwen bij hun klanten.

 

 • Ten slotte kan retentiemarketing bedrijven ook helpen een community gevoel onder klanten op te bouwen. Door een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid tussen klanten te bevorderen, kunnen bedrijven een loyale klantenbasis creëren die eerder geneigd is om te blijven. Daarnaast kan community-based retentie ook waardevolle klantinzichten opleveren, omdat klanten eerder geneigd zullen zijn hun meningen en feedback te delen met anderen in de community.
 

Kortom, retentiemarketing is een waardevolle strategie voor bedrijven om de klantloyaliteit te verbeteren, de inkomsten te verhogen, waardevolle klantgegevens te verzamelen en een community gevoel onder klanten op te bouwen. Door zich te richten op retentie kunnen bedrijven de customer lifetime value verbeteren, wat na verloop van tijd kan leiden tot hogere inkomsten. Door klanten tevreden en betrokken te houden, kunnen bedrijven bovendien een loyaal klantenbestand opbouwen dat eerder geneigd is te blijven, wat resulteert in een positieve reputatie, die ook kan helpen nieuwe klanten aan te trekken.

Voorbeelden van succesvolle retentiemarketing campagnes

Nike:

Nike is succesvol geweest in het aanbieden van omnichannel klantenservice, wat betekent dat klanten een naadloze en consistente ervaring krijgen via meerdere kanalen, zoals in de winkel, online en via de telefoon. Nike bereikt dit door klanten verschillende mogelijkheden te bieden om de klantenservice te bereiken, zoals via e-mail, live chat, sociale media en een app. Nike biedt ook gratis retourneren en ruilen, evenals een flexibel retourbeleid, wat helpt om klanten te voorzien van een positieve ervaring. Daarnaast biedt Nike ook gepersonaliseerde diensten zoals de Nike app, waarmee klanten hun bestelling kunnen volgen, aankoopgeschiedenis kunnen bekijken en exclusieve aanbiedingen kunnen krijgen. Deze benadering van klantenservice helpt om vertrouwen en loyaliteit op te bouwen bij klanten, wat resulteert in een verhoogde retentie en verkoop.

 

Zappos:

Zappos staat bekend om zijn uitzonderlijke klantenservice en zijn unieke benadering van klantbehoud. Een van de belangrijkste strategieën die zij gebruiken om klanten te behouden is hun “thank you”-aanpak. Dit omvat het tonen van waardering en dankbaarheid aan klanten voor hun zaken, zowel voor als na een aankoop.

 

Zappos stuurt bijvoorbeeld gepersonaliseerde “thank you”-mails naar klanten nadat ze een aankoop hebben gedaan, en ze voegen ook een bedankbriefje en een klein cadeautje toe aan hun pakketten. Bovendien hebben ze een beloningsprogramma dat klanten punten geeft voor aankopen en andere acties, die kunnen worden ingewisseld voor kortingen en andere voordelen.

 

Verder hebben ze een “Customer Loyalty Team” dat zich richt op het opbouwen van relaties met klanten en ervoor zorgt dat ze tevreden zijn met hun aankoop. Zij kunnen eventuele problemen van klanten oplossen en zelfs hun aankoop upgraden om hun dankbaarheid uit te drukken. Ze hebben ook een websitefunctie genaamd “Customer Service Hero” waarmee klanten medewerkers die uitstekende service hebben verleend, kunnen erkennen. Dit toont niet alleen waardering voor werknemers, maar moedigt hen ook aan om consequent goede service te verlenen.

 

Kortom, Zappos “thank you”-aanpak van klantenbinding helpt bij het bevorderen van een gevoel van gemeenschap en loyaliteit onder klanten, waardoor ze meer kans om terug te keren voor toekomstige aankopen.

 

Nordstrom:

Nordstrom, een luxe warenhuisketen, heeft een succesvolle klantbehoudstrategie die zich richt op het opnemen van feedback van klanten in hun bedrijf. Zij hebben een speciaal team dat verantwoordelijk is voor het verzamelen en analyseren van feedback van klanten en het gebruik ervan om de algehele klantervaring te verbeteren. Ze hebben bijvoorbeeld een feedbacksysteem ingevoerd waarmee klanten gemakkelijk feedback kunnen geven op hun website of in de winkel. Daarnaast hebben ze een beloningsprogramma dat klanten stimuleert om feedback te geven door kortingen en andere voordelen aan te bieden. Verder hebben ze ook een “Nordstrom Local” concept, wat een kleinere winkelformule is die zich richt op persoonlijke styling, aanpassingen en ophaaldiensten. Dit concept is het resultaat van feedback van klanten, die op zoek waren naar meer persoonlijke diensten en kortere wachttijden.

 

Nordstrom’s focus op feedback van klanten stelt hen in staat om afgestemd te blijven op de behoeften en voorkeuren van hun klanten, wat helpt om de algehele klantervaring te verbeteren en de klantenbinding te vergroten.

Extra tips voor het creëren van succesvolle retentiestrategieën:

 

 • Personalisatie: Gebruik klantgegevens om communicatie en aanbevelingen te personaliseren, waardoor de klant zich gewaardeerd en begrepen voelt.

 

 • Uitzonderlijke klantenservice: Zorg voor een eersteklas klantenservice, inclusief een responsief ondersteuningsteam en een flexibel retourbeleid.

 

 • Beloningsprogramma: Ontwikkel een beloningsprogramma dat herhaalaankopen en merkentrouw stimuleert.

 

 • Houd rekening met feedback van klanten: Verzamel en analyseer feedback van klanten om afgestemd te blijven op de behoeften en voorkeuren van jouw klanten en hun ervaring te verbeteren.

 

 • Een community opbouwen: Stimuleer een gemeenschapsgevoel onder klanten door middel van merkwaarden, evenementen en loyaliteitsprogramma’s. Dit kan een emotionele band met jouw merk creëren en de klantenbinding vergroten.

Kom samen met ons positieve impact maken!

Bij Sprints & Sneakers zijn we op een missie om met behulp van growth hacking een positieve impact te maken op de wereld. Want al die groei kan ook een nadelige impact hebben op onze planeet. Als eerste B-corp gecertificeerde growth hacking agency in Nederland, doen wij dit door bedrijven te helpen groeien die goed (willen) doen voor de wereld. Zo maken wij positieve impact als agency en hervormen wij de toekomst door betekenisvolle merken te groeien.

Als je deze blog tot hier hebt gelezen vind je mens en milieu waarschijnlijk even belangrijke thema’s als wij. Ben of ken je iemand die een baan zoekt? Wij zijn altijd op zoek naar leuke en talentvolle nieuwe collega’s! Bekijk onze vacatures hier, solliciteer en onze Anique neemt direct contact met je op.

SHARE THIS POST​

Sprints & Sneakers