Verhoogt Comic Sans je conversie ratio

Table of Contents

Deel de kennis:

Verhoogt Comic Sans je conversie ratio?

Comic Sans is lelijk. Maar dat betekend natuurlijk niet dat het niet effectief is. Om voor eens en voor altijd uit te zoeken wat je nou aan Comic Sans hebt doen wij een A/B test tussen een advertentie met Comic Sans en met normale letters.

Waarom zou je dat doen?

Het is vrijdag aan het einde van de middag. Mijn werk zit er op en ik drink bier achter mijn laptop. Niet heel charmant, maar om toch tijdens corona af en toe mijn collega’s te zien zit ik in een video call met een blik bier. Een van mijn collega’s noemt voor de grap dat Comic Sans in je advertenties misschien wel enorm conversie verhogend is. We lachen, maar zouden dit werk niet doen als we niet oprecht benieuwd zijn.

We zijn nu twee weken later en we hebben een test gedaan of dit waar is. Het resultaat is anders dan je verwacht, maar voor we daar naartoe gaan zal ik eerst de test omschrijven.

Reddit Ads

De test doen we op reddit. We zijn namelijk op zoek naar nieuwe collega’s en merken dat met onze huidige kanalen niet genoeg vaart te maken is om onze hiring funnel vol te houden. Er stond al een experiment hiervoor op de backlog. Mooie kapstok om dit aan op te hangen, en dan hebben we er ook nog wat aan.

Targeting

Omdat we nieuwe growth hackers zoeken besluit ik om communities te targeten waar ik zelf ook wel eens kijk, en waar over growth hacking wordt gediscussieerd.

r/digitalmarketing
r/digital_marketing
r/entrepeneur
r/growthhacking

Verder stel ik in dat de advertentie op Nederland gericht moet zijn. We zoeken mensen in Nederland.

Campagne Instellingen

Het wordt een traffic campagne. We mikken op een bod van 17 eurocent per klik. Dit omdat ik online lees dat Reddit vaak tegenvalt voor directe conversies, maar wel een goeie CPM levert. Doel van de campagne is mensen naar onze jobs pagina te brengen. De funnel die die mensen verder afvangt werkt goed dus dit is voldoende voor deze campagne. 

Budget en hypothese

De hypothese die ik wil toesten luid als volgt:

“Inzet van Comic Sans verhoogd de CTR met 20%.”

Op mijn TI-83 bereken ik met een t-toets dat we met 100,000 impressies per groep en daarmee 270 verwachte conversies een 20% uplift met 95% zekerheid aan kunnen tonen met dit experiment.

 

Voor de zekerheid ga ik voor 300,000 impressies totaal voor de twee groepen samen. Dus zo’n 810 clicks. Dus met een budget van 140 euro redden we dat wel, met nog wat extra budget voor als de biedingen hoger uitvallen.

Dit geld besteed ik over twee advertenties over een tijd van twee weken, voor 10 euro per dag.

De Ads

We gaan voor een korte video. Dat trekt de aandacht. Op het moment dat de test begint zitten we midden in de switch naar de volgende huisstijl. Dus het is daardoor (en vast niet door de Comic Sans) niet helemaal brand compliant. Maar de hiring funnel loopt achter en we hebben targets te halen, dus ik kies er voor om er gewoon voor te gaan.

Ad 1: Connect the dots

Ad 2: Connect the dots in Comic Sans

Geen pretje om naar te kijken. Maar alles voor de clicks.

Resultaten

Hier kwam je natuurlijk voor, hier een screenshot van de prestatie in Reddit Ads.

Op je mobiel misschien niet te lezen, maar;

De normale ad heeft een CTR van 0,140%

Comic Sans heeft een CTR van 0,229%

Oei. Ik pak mijn rekenmachine er weer bij om te kijken wat dit betekend. Zelfs als we rekenen met een confidence van 99% mogen we uplift claimen van 63.28%.

Comic Sans verhoogde onze CTR met 63%

Verspreid het nieuws en doe je voordeel! Het zal nog moeten blijken of het effect aanhoud als deze hack massaal wordt ingezet en mensen er aan wennen. Dus pak je voordeel snel.

Dus wil je met lettertypes je conversie verhogen? Gebruik Comic Sans

Geprikkeld?

Meld je aan voor meer growth hacks door hieronder je gegevens achter te laten. Lees meer over Growth Hacking, weet je daar al alles van? Kijk dan naar onze vacatures.

Sprints & Sneakers