Wat betekent growth hacking?
Overzicht van growth hacking skills

Date

Written by

Henk-Jan van Steeg

Wat betekent growth hacking?

Growth hacking, een hippe naam voor online marketing? Of een nieuwe effectieve methode om echt groei te realiseren? Wat betekent growth hacking? Growth hacking is in ieder geval een relatief nieuw begrip dat zich pas vanaf de jaren 2000 is gaan ontwikkelen. Wij van Sprints & Sneakers gaan jou meer vertellen over dit begrip.

Overzicht van Growth Hacking

Wat betekent growth hacking? Growth hacking is een begrip dat is over komen waaien vanuit Amerika. “Growth hacking” oftewel vertaald naar het Nederlands: groei hacken, is een methode waarin je groei wilt realiseren door kleine aanpassingen/hacks in je product of strategie toe te passen. Growth hacking wordt gebruikt om binnen de gehele marketing funnel groei te realiseren. Growth hackers proberen als het ware aanpassingen te doen zich verspreiden over de gehele funnel, maar daar kom ik later op terug. De growth hacking methode is ontstaan in Sillicon Valley, toen het zich nog in de kinderschoenen bevond van wat het vandaag de dag is.

Het was en is voor start-ups een methode om met zo min mogelijk middelen, zoveel mogelijk groei te realiseren. Doordat growth hacking zich focust op bedrijven die online opereren kan je door kleine aanpassingen grote resultaten leveren. Er hoeven geen grote budgetten tegenaan gegooid te worden, maar kleine online aanpassingen (oftewel kleine “growth hacks”) zorgen voor het resultaat. Het begrip growth hacking is in 2010 bedacht door Sean Ellis, een van de grondleggers van de growth hacking methode in Silicon Valley. Growth hacking is een mindset, een werkwijze die niet te vergelijken is met de traditionele marketing. 

De growth hacking methode kent drie componenten. Deze componenten zijn techniek, marketing en creativiteit. Dit zijn de bouwstenen van het growth hacking process.

Overzicht van growth hacking skills
  • Marketing zoals o.a. paid advertising, SEO & SEA
  • Techniek met gebruik van data, tools, automizations en processen
  • Creativiteit voor visie, cultuur, ontwerp, tekst en social content

Growth hacking is data gedreven werken, als growth hacker analyseer je de beschikbare data en ga je keuzes maken. Op basis van een analyse op deze data kan je zien waar de groeikansen liggen. Het is al growth hacker van belang dat jij luistert naar de feedback die je krijgt van de klant of de resultaten die ontstaan vanuit deze activiteiten

De roots van growth hacking

De roots van growth hacking komen uit de lean startup methode. In deze methode wordt er gewerkt met kleine, snelle iteraties met feedback over wat wel en wat niet werkt. Deze werkwijze wordt ook gebruikt tijdens het growth hacking process. Op deze manier worden experimenten geprobeerd die data gedreven worden getest.  

Wat zijn de verschillen tussen growth hacking en traditionele marketing?

Om je duidelijk te maken wat growth hacking nou precies betekent kan ik dat het beste doen door middel van het vergelijken met traditionele marketing. Traditionele marketing focust zich voornamelijk op “awareness” en “acquistion” van de sales funnel. Een traditionele marketeer wilt ervoor zorgen dat de merkbekendheid van zijn product of dienst wordt vergroot. Daarnaast is het van belang om als traditionele marketeer verkopen binnen te halen en de omzetcijfers hoog te houden of te verhogen. Dit zijn voorheen altijd de focuspunten geweest van een traditionele marketeer. 

Wil je meer weten over de verschillen tussen growth hacking en traditionele marketing? Check dan deze blog. Bij growth hacking verandert deze focus naar de hele funnel, ofwel die Pirate Funnel (AAARRR). Het begint bij een MVP (Minimal Viable Product), een product dat waarde toevoegt voor de klant. 

De Pirate funnel: marketeer vs growth hacker

De Pirate Funnel is een belangrijk handvat voor Sprints & Sneakers en andere growth hackers om te analyseren waar groei te behalen valt. We kijken naar de gehele funnel om ervoor te zorgen dat we groei kunnen realiseren binnen alle aspecten van het verkoopproces. 

Zo is het voor een growth hacker niet perse relevant om nieuwe klanten binnen te halen, want misschien valt er wel veel meer winst te behalen door klanten een herhaalaankoop te laten doen. Of waarom zou je enorme budgetten er tegenaan gooien om nieuwe klanten te winnen terwijl je de huidige klanten een korting kan bieden om hun vrienden aan te sporen om ook klant te worden? Zo kan je een interessante referral campagne aanpakken die nog meer groei gaat realiseren dan nieuwe klanten te werven via Google of Facebook. Wil je meer weten over de pirate funnel? Klik dan hier!

Als je jouw bedrijf naar een hoger niveau wil brengen bekijk dan zeker onze services

 

Share this post

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

More articles

Sprints & Sneakers

Om onze site goed te laten functioneren maken wij gebruik van Cookies. Wij gebruiken deze om uw online ervaring te verbeteren, statistische gegevens te verzamelen en de functionaliteit van de site te optimaliseren. Bekijk Privacy Policy