Wat is de North Star Metric? – De manier voor een growth hacker om zijn ‘True North’ te vinden

The Nort Star metric intro image

Table of Contents

Deel de kennis:

De North Star Metric methode kan dé manier zijn om jouw bedrijf te laten groeien. Als je onze laatste blog over de Pirate Funnel hebt gelezen (wacht, heb je dat niet?), dan zou je moeten weten dat het allereerste wat een growth hacker moet weten gaat over de North Star Metric.

Buckle up, want je staat op het punt om meer te weten over:

 • Hoe je een North Star Metric definieert;
 • Waarom deze methode voor je bedrijf een zaak van leven of dood is.
 • De beste manieren van implementatie; en
 • Wat het grote verschil is tussen NSM en OMTM.
*En blijf lezen om erachter te komen wat al die afkortingen betekenen.

1. Wat is het North Star Metric?

Als je hier terecht bent gekomen, is de kans groot dat je al een (vaag) idee hebt over wat een North Metric Star is. We denken dat de naam het eigenlijk al zegt: het is de enige, ultieme maatstaaf die de algehele prestaties van een bedrijf duidelijk definieert. Dit getal is de beste weerspiegeling van de waarde die het bedrijf levert.

Je zou het kunnen zien als de belangrijkste Key Performance Indicator (KPI); het belangrijkste verschil is dat de KPI’s worden gebruikt om te meten hoe effectief je bent in het bereiken van je bedrijfsdoelstellingen, terwijl statistieken de status van bedrijfsprocessen beschrijven.

Waarom is de North Star Metric zo belangrijk?

We kunnen het belang niet vaak genoeg benadrukken: definieer je North Star Metric!

Te veel veelbelovende bedrijven zijn de weg kwijtgeraakt door een slechte – of een niet gedefinieerde NSM. Het is dé metric. Degene waar iedereen naar zou moeten kijken. Sean Ellis, de godfather van growth hacking, beschouwde de NSM als het krachtigste concept om groei te stimuleren. Al overtuigd?

Dus hoe ziet de NSM eruit? Voor Spotify is het de luistertijd en voor AirBnB is het de aantal geboekte nachten. Het is de maateenheid die je bedrijf levert, en het bijgevolg van het algehele succes. En mocht u het zich afvragen: winst kan geen North Star zijn. 

Winst is wat je van je klanten krijgt, een North Star is wat je aan je klanten geeft. 

Beroemde gebruiksscenario's van NSM

De volgende voorbeelden laten zien hoe bekende bedrijven hun NSM hebben gedefinieerd. 

 • Whatsapp: ‘Aantal berichten verstuurd’
 • Picnic‘Maandelijkse hoeveelheid afgeleverde boodschappen’
 • Hubspot‘Actieve teams per week’
 • Amazon: ‘Hoeveelheid aankopen per maand’
 • Spotify: ‘Tijd besteed aan luisteren’

Begin je het te snappen? Zie de volgende voorbeelden om het beeld nog meer te verduidelijken.

NSM voorbeelden per sector

Ecommerce

 • Customer Lifetime Value (CLV)
 • Gemiddelde orderwaarde per dag
 • Aantal maandelijkse of wekelijkse klanten dat hun eerste bestelling ooit voltooien

B2B SaaS

 • Retentie percentage over een aantal jaren
 • De maandelijks terugkerende omzet (MRR)

Consumer Tech

 • Retentiegraad: hoeveel klanten terugkomen om meer aankopen te doen binnen X tijd
 • Aantal berichten dat dagelijks wordt verzonden
 • Aantal dagelijks actieve gebruikers

Media

 • Totale tijd innoverende content
 • Totale leestijd
 • Totale speeltijd

Fintech

 • Totaal vermogen onder toezicht
 • Aantal wekelijkse gebruikers

Begin je er een goed beeld van te krijgen?

De North Star Metric is relevant voor elke stap in Pirate Funnel,  van Awareness tot Referral. De kunst is om zo duidelijk mogelijk te laten zien de hoeveelheid waarde die jouw bedrijf brengt naar de klant. 

Het is een cyclus: wanneer je NSM groeit, groeit ook de waarde die je klanten ervaren, en een stijging in klantwaarde is weer direct gelinkt aan de AAARRR Funnel: blije klanten zullen hoogstwaarschijnlijk je producten of diensten steeds opnieuw gebruiken en aanschaffen (Retention) en uiteindelijk hun vrienden en familie vertellen om ook jouw producten en diensten te gaan gebruiken (Referral).

2. Hoe definieer ik mijn North Star Metric?

Een juist North Star Metric moet aan bepaalde criteria voldoen. Het moet:

1. Focussen op wat het meeste waarde geeft aan jouw klant:

Welke waarde willen jouw klanten uit je product halen? Vind het moment in het proces waar de klant het hoogste ‘level of satisfaction’ behaalt. 

Laten we Quora als voorbeeld nemen. Een mogelijk NSM voor hen is ‘Aantal gestelde vragen’, alhoewel dit niet het punt is waar klanten de meeste waarde bereiken. In plaats daarvan, is ‘Aantal beantwoorde vragen’ Quora’s NSM. Omdat deze metric meer is gefocust op de waarde die Quora de klant wilt geven.

2. Waarde uitdrukken naar de klant, niet het bedrijf:

Veel bedrijven focussen op metric zoals aantal bestellingen of winst. Als je dit doet, wordt er niet gefocust op waarde overbrengen naar klanten, als gevolg hiervan kan je geen ‘leaks’ in je bedrijf vinden. Bijvoorbeeld, wanneer een e-commerce bedrijf ‘aantal orders per maand’ als hun North Star Metric heeft, is er geen focus op de manier hoe die orders zijn geleverd bij de klant. Een betere NSM zou zijn: ‘aantal orders zonder klachten’.

Door deze geleverde waarde toe te voegen aan de NSM, wordt de focus verschoven van kwantiteit naar kwaliteit wat in de meeste bedrijfsgevallen, hetgeen is waar de focus op zou moeten zijn.

3. Je North Star Metric is meetbaar en tijdgebonden:

De mate van klanttevredenheid is een niet meetbare metric. Wat het wel is, zijn bepaalde acties die zijn ondernomen. 

Tijd is ook een belangrijk vereiste omdat je tijden moet vergelijken om te kunnen zien of er een groei is of niet. Maak deze perioden niet te lang of je kan niet snel genoeg reageren op veranderingen. De meeste bedrijven vergelijken hun NSM met die van de vorige maand.

4. Je North Star Metric zou op elke stap van de Pirate Funnel moeten slaan:

Wanneer één stap van je funnel groeit, zou je NSM ook moeten groeien. Daarom moet je een metric kiezen die bij elke stap past.

Wanneer je deze stappen implementeert in het definiëren van je North Star Metric, jij en team allemaal op dezelfde lijn liggen met de focus op long-term business succes.

3. Het verschil tussen NSM en OMTM

Begin je het te snappen? Niet stoppen met lezen dan! We hebben de term OMTM een paar keer laten vallen. OMTM staat voor One Metric That Matters. ”Is NSM hetzelfde als OMTM?” als je jezelf hebt betrapt op het googlen van dit, geen zorgen, je bent niet de enige. Sprints and Sneakers to the rescue!

De North Star Metric wordt gedeeld door de hele organisatie en is de rode draad die alles aandrijft. Het moet het focuspunt zijn waar alle energie op gericht is.

De One Metric That Matters, is aan de andere kant, weer heel verschillend in iedere fase van de funnel en werken in functie van de NSM. Het zijn de punten waar ieder team op moet focussen om groei te realiseren in een bepaalde tijd (meestal in een aantal maanden).

Om het kort te houden, hiërarchisch gesproken, werken de OMTMs voor de NSM. Om het te concluderen, afdelingen zoeken de One Metric That Matters voor processen waarvan zij denken dat die de North Star Metric kunnen verbeteren in een gegeven periode.

Conclusie

De North Star Metric is een fundamenteel kader voor growth hacking. Het is net zo belangrijk als het Aha Moment en de Pirate Funnel

Bij Sprints & Sneakers kunnen wij niet zonder.

We hopen dat je nu een goede basis hebt om je North Star Metric te vinden en het belang ervan begrijpt.

Als je nog steeds twijfelt over het gebruik van de NSM, zoek contact met ons! We helpen je graag om je bedrijf te laten groeien.

Als jouw bedrijf klaar is om ge-growth-hacked te worden, bekijk dan onze growth hacking services van Sprints & Sneakers.

Sprints & Sneakers