Wat is e-commerce?

Table of Contents

Deel de kennis:

Wat is e-commerce?

Wanneer mensen e-commerce horen denken zij dat het voornamelijk gaat over producten kopen op het internet. Hiermee zitten ze voor een groot deel goed, echter komen er nog wel een aantal onderdelen bij. De e van e-commerce staat voor elektronisch. Hetzelfde principe gebruiken we bij de termen e-book en e-mail. De letterlijke vertaling is dus elektronische handel en hierdoor houdt e-commerce alle online informatiedeling, vergaring en transacties in. 

E-commerce groeit

De weg voor e-commerce werd vrijgemaakt in 1991 toen de Amerikaanse National Science Foundation de beperkingen van het commerciële gebruik van het internet ophief. Sinds dat moment is het snel gegaan met de ontwikkelingen binnen de e-commerce. Jaarlijks groeit de sector met een gemiddelde van 24% en door deze exponentiële groei van de afgelopen jaren wordt er verwacht dat dit alleen maar meer zal stijgen. 

3 soorten e-commerce

Binnen de e-commerce zijn 3 verschillende manieren van elkaar te onderscheiden. B2B (business to business), B2C (business to consumer), C2C (consumer to consumer)

Wat is B2B

Met B2B-e-commerce wordt de online marketing, distributie en verkoop van  producten van het ene naar het andere bedrijf bedoelt. Hieronder vallen bijvoorbeeld SaaS bedrijven (software as a service), groothandelaren, webhosting enzovoort. B2B-e-commerce is veruit de grootste van de 3 en experts zijn ervan overtuigd dat de B2B sector zal blijven groeien met China en de VS als koplopers. 

Wat is B2C

B2C-e-commerce is een online transactie tussen een consument en een bedrijf. Het kan ook betrekking hebben op betaalde content of een online dienst dat zich direct richt op de consument. Amazon is een mooi voorbeeld van hoe B2C goed uit te breiden is. Amazon is begonnen als een online-retailer maar biedt tegenwoordig ook diensten zoals media, apps, betaalde content en opslag in de cloud aan. Binnen de B2C is China de absolute marktleider 

Wat is C2C

C2C-e-commerce verwijst naar de directe handel tussen consumenten onderling. Bedenk maar eens hoeveel producten er via populaire marktplaatsen (Marktplaats en Ebay) van eigenaar verwisselen. Hierbij kopen en verkopen particulieren zonder dat hier een bedrijf bij betrokken is. Het is meestal wel zo dat het kopen of verkopen via een bepaald platform wordt gedaan. 

Grootste e-commerce bedrijven

De wereld van de e-commerce is voortdurend in beweging, met nieuwe bedrijven en technologieën die dagelijks opduiken. Elke dag worden er nieuwe trends geboren, maar sommige blijven voor de lange termijn. In dit onderdeel worden 10 top e-commercebedrijven uitgelicht waarvan u in 2021 op de hoogte moet zijn.

Top 10 e-commerce bedrijven
  1. Amazon
  2. JD.com
  3. Alibaba
  4. Suning.com
  5. Meituan
  6. Wayfair
  7. Otto group
  8. Rakuten
  9. eBay
  10. Zalando

De wereld is in de afgelopen jaren zo veranderd dat het moeilijk is om bij te blijven! E-commerce is meer geworden dan alleen een manier voor bedrijven om hun producten online te verkopen; het is een hele industrie die innovatie in meerdere industrieën stimuleert door platforms te bieden voor shoppers om goederen te kopen zonder huis of werk te verlaten. Maar naast de grote en bekende sites zijn zoals Amazon en eBay, zijn er ook veel kleinere spelers die unieke winkelervaringen bieden – vooral als het gaat om nichemarkten zoals kleding

De toekomst van e-commerce

E-commerce verandert de manier waarop we naar consumptie kijken, en het wordt onvermijdelijker dan ooit. Dit gezegd, zijn er nog veel vragen over hoe e-commerce onze toekomst zal beïnvloeden. Voor nu kan ik niks anders zeggen dan dat het niets minder dan geweldig zal zijn! Vanuit het perspectief van online winkelen, kunnen consumenten goederen kopen van overal in de wereld op elk moment. Daardoor kunnen zij profiteren van prijsdalingen of exclusieve artikelen bemachtigen die anders voor hen onbereikbaar zouden zijn. Bovendien, met zoveel concurrentie binnen deze industrie (er komen steeds nieuwe merken bij), zijn de prijzen lager dan ooit tevoren. Dit betekent meer besparingen voor jou! Maar is dit wel een juiste manier van denken?

De andere kant van e-commerce

We leven in een digitaal tijdperk waarin e-commerce de manier waarop we winkelen domineert. Over de ecologische impact van dit fenomeen is al veel gediscussieerd, maar het valt niet te ontkennen dat e-commerce ernstige ecologische gevolgen heeft voor onze planeet. 

De ecologische impact van e-commerce is naar schatting “minstens drie keer groter dan winkelen in de winkel”. Dit komt voornamelijk door het verschepen of vervoeren van goederen over de hele wereld. Daarnaast is het voor consumenten veel gemakkelijker geworden om producten te kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben. 

 

Voor nog meer interessante blogs over onder andere e-commerce, growth hacking en de online wereld bekijk ook onze andere blogs!

Ben je opzoek naar een baan in de online wereld:

Sprints & Sneakers