GIF van Rose die een grafiek tekent

Wat is Growth Hacking?

Growth Hacking is een term die nog maar weinig mensen echt begrijpen. Wanneer je als Growth Hacker aan mensen gaat uitleggen wat voor werk je doet, zullen velen reageren met “Dat is toch iets met Facebook en Google Ads ofzo?”. En deze mensen hebben gelijk, maar Growth Hacking is veel meer dan dat!

Wanneer iemand aan je vraagt wat Growth Hacking is, zou je beter kunnen antwoorden met het volgende. 

Definitie van Growth Hacking

“Growth Hacking is het laten groeien van bedrijven door middel van innovatieve en bewezen experimenten op basis van data.”

De term ‘Growth Hacking’ is in 2012 geïntroduceerd door Sean Ellis in Silicon Valley. Voorheen was de term voornamelijk bekend onder de startups, omdat je met relatief weinig investeringen aan de slag kan gaan. 

Tegenwoordig hebben ook de grote bedrijven de term opgepikt en zijn zij er ook mee aan de slag gegaan. De kracht van Growth Hacking zit vooral in het testen, optimaliseren en herhalen van de experimenten. Als je merkt dat een experiment resultaat oplevert, is het zaak om dat experiment te optimaliseren.

 

Wat is het verschil tussen Growth Hacking en Marketing?

“Is Growth Hacking niet gewoon een fancy naam voor online marketing?” Nee, dat is het niet. Het is niet gek dat de termen Growth Hacking en marketing vaak met elkaar worden vergeleken en dat het verschil tussen deze termen voor veel mensen onduidelijk is. Er zit namelijk veel overlap tussen marketing en Growth Hacking, maar er zijn wel degelijk verschillen:

  • Waar marketeers vaak druk bezig zijn met de lopende marketingprojecten en het onderhouden en optimaliseren van de huidige kanalen, focussen growth hackers zich op nieuwe groeimogelijkheden.

  • Een growth hacker behandelt de volledige funnel. Marketeers kijken vaak naar de eerste 3 fases: Awareness, Acquisitie en Activatie. Growth hackers behandelen daarbij ook nog de fases Retentie, Revenue en Referral. Ze denken dus mee over de hele klantreis, in plaats van alleen het promoten en marketen van een product of dienst.

  • Een marketeer is vaak bezig met grote, lange termijn projecten, terwijl een growth hacker vaak bezig is met experimenteren. In deze experimenten wordt vervolgens in een korte tijd getest wat wel en niet werkt, en wordt succes verder opgeschaald. 

  • Een growth hacker werkt datagedreven. Terwijl dit bij marketingafdelingen lang niet altijd het geval is. Wanneer een growth hacker met een experiment begint, zal dit dus altijd gebaseerd zijn op data. 

  • Omdat een growth hacker dus veel met data werkt en zelf vaak deze data moet verkrijgen, is het voor een growth hacker noodzakelijk om technische skills te bezitten. Denk aan programmeren, tooling en automatiseringen. Bij marketeers is dit niet altijd het geval.

  • Het laatste grote verschil is dat een growth hacker niet alleen betrokken is bij de promotie van een product, zoals een marketeer, maar ook bij het product zelf. Dit komt omdat een growth hacker ook veel bezig is met de retentie van actieve klanten.
Traditionele marketing vs Growth Hacking

Interesse in Growth Hacking?

Sprints & Sneakers