Growth Hacking voor B2B

Table of Contents

Deel de kennis:

Growth Hacking voor B2B - handige tips & tricks

In deze blog hebben we het over B2B Growth Hacking strategie. B2B Growth Hacking is anders dan growth hacking voor consumenten. Bij B2B growth hacking heb je vaak minder klanten en dus ook minder bezoekers vanuit je website. Wij hebben de beste hacks voor B2B growth hacking voor je op een rijtje gezet, zodat je kunt experimenteren wat het beste bij jouw bedrijf past. Verbeter jou B2B Growth Hacking strategie met deze blog!

Het maken van blogs, e-books en webinars

De vormen van inhoud die de meeste B2B-leads genereren, zijn e-books, blogs en webinars. Wat hebben deze vormen van inhoud met elkaar gemeen? Ze zijn leerzaam. Ze bieden een duidelijke waarde voor de prospect. De inhoud van je blog, e-book of webinar moet een relatie hebben met wat je bedrijf aanbiedt, direct of indirect. Maak niet de fout door te veel zelfpromotie maken. De focus dient te liggen op iets waardevols, zoals een les geven. Met een blog kun je profiteren door nog een indexeerbare pagina op je website en een SEO-mogelijkheid te hebben. Voor meer tips op het gebied van content, kijk dan naar de whitepaper over de content marketing principes van 2021. 

Gebruik meerdere marketingkanalen

Growth-hacking berust op data. Daarnaast is het een geweldige manier om een breed scala aan gegevens te verzamelen door verschillende marketing- en advertentiekanalen te gebruiken. Social media spelen een belangrijke rol bij het genereren van verwijzingsverkeer naar je contentmarketing activa, dus is het belangrijk om op de hoogte te blijven van wijzigingen in algoritmen op de verschillende social mediaplatforms die je gebruikt. Richt je niet alleen op social media – er zijn tal van andere kanalen die B2B-verkeer en leads van hoge kwaliteit genereren. Hier een lijst van verschillende marketingkanalen die je kan gebruiken voor jou B2B growth hacking strategie:

  • Een website, lijkt me logisch anno 2021 😉
  • PPC zoals Facebook/Instagram/Google
  • Contentmarketing & SEO
  • E-mailmarketing
  • Affiliate marketing
  • Podcast- en podcastadvertenties

Hoe diverser je kanalen zijn, hoe meer mogelijkheden er zijn om ongelijksoortige doelgroepen te bereiken en de resultaten van growth hacking te maximaliseren.

Hier zie je een foto van de verschillende soorten marketingkanalen om B2B te growth hacken, zoals Google, Facebook, email, LinkedIn,Affiliate, podcast en websites.

Maak je content "shareable"

Deelbaarheid is tegenwoordig ook heel belangrijk. Sociale validatie is van invloed op de rankings van zoekmachines, met name in Google. Dus maak het makkelijk voor de lezer van je blog. Installeer zwevende sociale deelknoppen, of plaats ze in ieder geval bovenaan de inhoud op je website en blog. Stel je voor dat mensen je inhoud elders delen of insluiten. Deelbaarheid heeft ook betrekking op de aantrekkelijkheid van de inhoud. Zorg ervoor dat in ieder geval de headerafbeelding mooi is en betrekking heeft op het onderwerp in de inhoud. Schrijf kort en bondig en zorg ervoor dat je niet stoffig overkomt.

Wees actief op LinkedIn en maak gebruik van gesponsorde updates

LinkedIn is zonder twijfel hét B2B sociale netwerk. Met de relatief recente optie “gesponsorde updates” is het de moeite waard om te testen of je leads kunt ontdekken in wat hopelijk je reeds bloeiende LinkedIn-netwerk is. Als het geen levendig netwerk is, begin dan mee te doen – kies je groepen strategisch en maak elke dag tijd vrij om commentaar te geven of op de een of andere manier bij te dragen. Consistentie maakt je gemakkelijk een van de beste beïnvloeders in een bepaalde groep. Wil je meer weten over LinkedIn, kijk dan deze blog!

Personaliseer B2B-relaties

Ongeacht de fase van de verkoopcyclus waarin je zakenrelatie zit, personaliseer waar dat mogelijk is. Gebruik je echte naam, gebruik de echte naam van je klant. Noem hun bedrijf in e-mails, identificeer je met de pijnen die ze hebben in hun branche. Via tools als Intercom en MailChimp of een netwerk als LinkedIn kun je deze data achterhalen. Mensen waarderen het als ze opgemerkt worden en reageren hier vervolgens op. Koude automatisering wekt niet dezelfde reactie op. Segmenteer je e-maildatabase op basis van overeenkomsten zodat de verzonden berichten emotioneel resoneren met de ontvanger. Anders verspil je gewoon een kans. Dit gaat ertoe leiden dat je klanten ambassadeurs worden van je merk omdat er een persoonlijke emotionele relatie ontstaat. Wil je meer weten over ambassadeurs van je klanten maken? Klik dan hier!

Bedenk suggesties voor je potentiële klant

Hotmail stelde jaren geleden voor dat mensen een vriend uitnodigen. Het zorgde voor een revolutie in hun bedrijf. Hubspot vereist dat er aan het einde van elke blogpost een call-to-action is. Als het je gelukt is om op de een of andere manier toegang te krijgen tot een potentiële gebruiker, probeer dan manieren te vinden om “suggesties” op te stellen die ze kunnen volgen. Dit kan zijn “meld u aan voor onze nieuwsbrief” of “probeer ons twee weken gratis uit”. Kies de beste call to action voor de situatie.

Stel het uitnodigen van ‘vrienden’ uit

Er zijn maar weinig mensen die hun vrienden voor een nieuwe dienst zullen uitnodigen, tenzij er een grote beloning is waarvan ze alleen op dat moment gebruik van kunnen maken. Mensen geven om hun reputatie. Ze zullen hun vrienden, familie, collega’s of leeftijdsgenoten pas iets aanbevelen als ze er zeker van zijn dat het een aanbeveling waard is. Als een service slordig of niet indrukwekkend blijkt te zijn, zullen ze in niet aangemoedigd worden om andere mensen over te informeren. Dit geldt vooral voor B2B. Bewaar de uitnodiging bijvoorbeeld voor na een bepaald aantal bezoeken. Dit kan zelfs in fysieke winkels met behulp van sensoren. Begin dus niet te snel bij bedrijven met het voorstel om andere bedrijven of zakenrelaties te benaderen. Doe er je voordeel mee en wacht tot het juiste moment.

Retargeten van B2B-prospects

Denk bij het retargeten van B2B-prospects altijd in termen van “wat heb ik eraan?” Je moet je voorstellen dat je de e-mail ontvangt of de campagne op sociale media bekijkt (welke retargeting methode je ook kiest) en stel je een hypothese voor waarom het iemand zou laten doen wat je wilt dat ze doen (aanmelden? Naar een webinar gaan?). Retargeting is een gelegenheid om je lijst met contacten te verkleinen tot degenen die het meest geschikt zijn om je product te gebruiken, als die persoon dat nog niet heeft gedaan. Onderzoek hoe je ze eerder hebt benaderd (of hoe ze je hebben benaderd) en probeer te begrijpen wat er mis ging.

Hier zie je een foto van een dartpijl die in het midden van de roos is met het woord retargeting eromheen gepositioneerd.

Gratis tool weggeven

Een handige manier om jou B2B growth hacking strategie up te graden is een gratis tool bieden. Dit bied onmiddellijk waarde voor een potentiële klant. Op deze manier kan je op een effectieve manier nieuwe klanten aantrekken. De tool die je aanbiedt moet wel een toevoeging zijn op de toolkit van de service die je aanbiedt. Net zoals je blog, e-book en seminars dient de tool een aanvulling te zijn voor de persona.

Biedt een gratis proefversie aan

Verleid potentiële kopers de kans om kennis te maken met je diensten of producten. Door dit te doen kun je potentiële klanten aanmoedigen om te upgraden naar een betaalde versie van je product of dienst. Degenen die geen gebruik maken van de upgrade zijn een belangrijk publiek om te focussen voor growth hacking aangezien ze al duidelijk interesse in je product of dienst hebben. Je kunt de lijst met contactpersonen van gratis proef gebruikers gebruiken voor e-mail marketing campagnes. Vervolgens leidt je ze door en zorg je ervoor dat je A/B-testen uitvoert om de mails te optimaliseren voor de beste conversieratio.

Maak persoonlijkere nieuwsbrieven

Door het schrijven van persoonlijke nieuwsbrieven kan de zichtbaarheid en geloofwaardigheid van je bedrijf aanzienlijk verbeteren. Dit doe je doe je door elementen van de doelgroep te definiëren. Je hebt ook de mogelijkheid om e-maillijsten te gebruiken om specifieke segmenten te targeten met specifieke nieuwsbrief inhoud die waarschijnlijk stimuleert tot conversie. De resultaten van de nieuwsbrief kunnen geoptimaliseerd worden door ze op verschillende tijdstippen de verzenden, te experimenteren met verschillende soorten inhoud, of zelfs te personaliseren op basis van de locatie.

Hergebruik je content

Je hoeft niet steeds nieuwe inhoud te produceren. Je kunt oude inhoud hergebruiken, vooral als deze nuttig en populair is. Je kunt je oude blogpost bijvoorbeeld omzetten naar een infographic, e-book of een presentatie.

Wil jij groeien met jou bedrijf? Kijk wat Sprints & Sneakers voor jou kan betekenen!

Sprints & Sneakers