Growth Hacking: Wat is het en hoe werkt het?

Table of Contents

Deel de kennis:

Growth Hacking is de laatste jaren uitgegroeid tot een groot begrip in de marketingwereld en wordt door veel professionals gezien als de toekomst van marketing. Het mooie van Growth Hacking is dat het op allerlei manieren ingezet kan worden, voor verschillende uitdagingen. 

Maar wat is de definitie van Growth Hacking precies? Wat zijn de werkzaamheden van een Growth Hacker? En hoe begin je eigenlijk met Growth Hacking? In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over Growth Hacking en delen we een aantal handige voorbeelden en tips uit de praktijk.

Wat is Growth Hacking?

Growth Hacking is een term die nog maar weinig mensen echt begrijpen. Wanneer je als Growth Hacker aan mensen gaat uitleggen wat voor werk je doet, zullen velen reageren met “Dat is toch iets met Facebook en Google Ads ofzo?”. En deze mensen hebben gelijk, maar Growth Hacking is veel meer dan dat!

Wanneer iemand aan je vraagt wat Growth Hacking is, zou je beter kunnen antwoorden met het volgende: 

“Growth Hacking is het laten groeien van bedrijven door middel van innovatieve en bewezen experimenten op basis van data.”

De term ‘Growth Hacking’ is in 2012 geïntroduceerd door Sean Ellis in Silicon Valley. Voorheen was de term voornamelijk bekend onder de startups, omdat je met relatief weinig investeringen aan de slag kan gaan. Tegenwoordig hebben ook de grote bedrijven de term opgepikt en zijn zij er ook mee aan de slag gegaan. De kracht van Growth Hacking zit vooral in het testen, optimaliseren en herhalen van de experimenten. Als je merkt dat een experiment resultaat oplevert, is het zaak om dat experiment te optimaliseren.

Wat is het verschil tussen Growth Hacking en Marketing?

“Is Growth Hacking niet gewoon een fancy naam voor online marketing?” Nee, dat is het niet. Het is niet gek dat de termen Growth Hacking en marketing vaak met elkaar worden vergeleken en dat het verschil tussen deze termen voor veel mensen onduidelijk is. Er zit namelijk veel overlap tussen marketing en Growth Hacking, maar er zijn wel degelijk verschillen:

 • Waar marketeers vaak druk bezig zijn met de lopende marketingprojecten en het onderhouden en optimaliseren van de huidige kanalen, focussen growth hackers zich op nieuwe groeimogelijkheden. 
 • Een growth hacker behandelt de volledige funnel. Marketeers kijken vaak naar de eerste 3 fases: Awareness, Acquisitie en Activatie. Growth hackers behandelen daarbij ook nog de fases Retentie, Revenue en Referral. Ze denken dus mee over de hele klantreis, in plaats van alleen het promoten en marketen van een product of dienst.
 • Een marketeer is vaak bezig met grote, lange termijn projecten, terwijl een growth hacker vaak bezig is met experimenteren. In deze experimenten wordt vervolgens in een korte tijd getest wat wel en niet werkt, en wordt succes verder opgeschaald. 
 • Een growth hacker werkt datagedreven. Terwijl dit bij marketingafdelingen lang niet altijd het geval is. Wanneer een growth hacker met een experiment begint, zal dit dus altijd gebaseerd zijn op data. 
 • Omdat een growth hacker dus veel met data werkt en zelf vaak deze data moet verkrijgen, is het voor een growth hacker noodzakelijk om technische skills te bezitten. Denk aan programmeren, tooling en automatiseringen. Bij marketeers is dit niet altijd het geval.
 • Het laatste grote verschil is dat een growth hacker niet alleen betrokken is bij de promotie van een product, zoals een marketeer, maar ook bij het product zelf. Dit komt omdat een growth hacker ook veel bezig is met de retentie van actieve klanten.

Wat doet een Growth Hacker?

Skills van een growth hacker

Growth Hacking wordt gedaan door, je raadt het al, Growth Hackers. Een Growth Hacker is dus iemand die werkt volgens de methoden van Growth Hacking. Om dit te kunnen doen moet je beschikken over een aantal skills en eigenschappen. Denk daarbij aan skills zoals programmeren, omgaan met data, full funnel marketing en het begrijpen van de basis van UX/UI design. 

Naast deze skills zijn er ook verschillende eigenschappen die een Growth Hacker typeren. Zo is het allereerst van belang dat iemand snel kan handelen en zelfstandig kan opereren. Daarnaast ben je als Growth Hacker veel bezig met experimenteren. Om tot innovatieve ideeën te komen is het daarom ook van belang dat je ruimdenkend en creatief bent. Geen uitdaging is te groot en niks is te gek. Maar tegelijkertijd moet alles wat je beslist gebaseerd zijn op data, die je overigens ook zelf hebt verkregen.

Growth Hacking klinkt nu waarschijnlijk meer als iets wat alleen superhelden kunnen, maar geloof ons, het is toegankelijker en makkelijker toe te passen dan veel mensen denken. 

Dit komt omdat je altijd werkt volgens een bepaald model, de Pirate of AAARRR funnel. Ook werken Growth Hackers met de 80/20 regel. Deze regel houdt in dat je met 20% van je kennis of tijd, 80% van je taken kan uitvoeren. Maar dit zullen we later in de blog verder toelichten.

Welke skills zou je als growth hacker moeten hebben?

 • Data Tracking/Analysis
 • UX/UI
 • Customer Retention
 • Visual Design
 • Copywriting
 • Growth Hacking Mindset
 • Conversion Optimization
 • A/B Testing
 • SEO Basics
 • Marketing Automation
 • Referral Programs 
 • Acquisition Marketing (Advertisement)
 • Customer Psychology

T-Shaped professional

Alhoewel je veel dingen moeten weten als Growth Hacker, hoef je echt geen expert te zijn in alles. Als Growth Hacker opereer je daarom als T-Shaped professional. Dit houdt in dat je beschikt over een brede basiskennis, maar dat je in sommige zaken gespecialiseerd bent. Tenzij je hoogbegaafd bent en er meer dan 24 uur in jouw dag zit, kan je namelijk niet heel breed én heel diep georiënteerd zijn. Realistischer is dat je één of twee specialisaties hebt, bijvoorbeeld Branding & SEO, en daarbuiten een goede basiskennis van alles. Als we dit visueel maken ziet dat er als volgt uit:

Growth Mindset

Een ander belangrijke eigenschap van een Growth Hacker is de ‘Growth Mindset’. Het bezitten van een Growth Mindset is moeilijk meetbaar te maken, maar kan wel aangetoond worden aan de hand van verschillende factoren:

 • Beslissingen op basis van data: Alle beslissingen die worden genomen binnen de experimenten, worden genomen aan de hand van data die verzameld en geanalyseerd is. Zo deel je je tijd zo efficiënt mogelijk in en zorg je dat er altijd een achterliggende reden is waarom je een bepaald experiment of bepaalde taak uitvoert. 
 • Outside the box: Hoewel de term ongelooflijk cliché is, is het toch echt onderdeel van de Growth Mindset. Een Growth Hacker houdt zich namelijk niet alleen aan de standaard tools die iedere marketeer gebruikt, maar wilt juist experimenteren met de nieuwste tools, zoals AI tools. Juist de experimenten die niet zo voor de hand liggen, kunnen namelijk de beste resultaten opleveren!
 • Snelheid over kwaliteit: Dit klinkt misschien gek, maar wat hiermee wordt bedoeld is dat een Growth Hacker relatief snel te werk gaat. Door een experiment snel en simpel op te zetten kan je in een relatief korte tijd testen wat wel of niet werkt. Zo voorkom je dat je al je tijd en energie steekt in een taak die helemaal niet effectief is. Eigenlijk ben je dus op een efficiëntere en slimmere manier je tijd aan het indelen. 
 • Ontwikkelen: De naam Growth Mindset zegt het eigenlijk al, je bent als Growth Hacker continu bezig met groeien. We hebben het dan over groei van je klanten, maar ook over persoonlijke groei. Doordat je bezig bent met experimenteren, blijf je als Growth Hacker leren. Je test nieuwe dingen, leest je in, doet onderzoek en verbetert daardoor uiteindelijk je kennis en skills. 

Waarom zou je beginnen met Growth Hacking?

Er zijn tal van redenen waarom je als bedrijf zou kunnen beginnen met growth hacking. Allereerst worden traditionele marketingmiddelen steeds duurder en raken deze bovendien verzadigd. Daarnaast is de (online) concurrentie groot en zijn de manieren waarop jij jouw doelgroep kan bereiken eindeloos. Hoog tijd dus voor een nieuwe en meer efficiënte manier van werken.

De voordelen van growth hacking op een rij:

 • Gebruik van de hele funnel: growth hackers zijn T-shaped specialisten. Dit houdt in dat ze over de basiskennis beschikken, maar vaak ook gespecialiseerd zijn in 1 of 2 onderdelen. Op deze manier kan er makkelijk geschakeld worden met andere experts en kunnen kansen in elke funnel fase herkend worden. 
 • Slimmer werken met een kleiner budget: growth hackers zijn continu bezig met het zoeken naar de meest efficiënte manier om te groeien. Dit gebeurt in korte periodes, door middel van experimenten. Er wordt geen onnodig budget uitgegeven aan campagnes die niks opleveren en er wordt snel geschakeld naar manieren die wel werken. Je budget wordt dus slimmer besteed.
 • Geen experiment is te gek: Door creativiteit te gebruiken over verschillende vlakken en dit ook eigenhandig te kunnen opstarten zorg je voor meer out-of-the-box oplossingen voor problemen die tegelijkertijd pragmatisch zijn.
 • Alles wat je onderneemt is datagedreven: Als een van de fundamenten van growth hacking is datagedreven werken ook iets waardoor je binnen de organisatie goed kunt laten zien waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt.

 
Met growth hacking zet je dus de klant centraal, doordat je de hele funnel in kaart brengt. Doordat je precies in het process kijkt waar het mis gaat, weet je ook het snelst aan welke knoppen je moet draaien om tot een beter resultaat te komen. Bovendien kun je, doordat je experimenteert in een korte tijd, sneller overschakelen naar nieuwe en effectievere middelen. Door middel van growth hacking tactieken kom je er dus sneller achter wat wel en niet werkt voor jouw bedrijf. Je bereikt meer, met minder. Kortom; meer traffic, leads, sales en ambassadeurs. En dat met hetzelfde – of zelfs een kleiner – budget.

 

Growth Hacking in de praktijk: 5 stappen

Nu je alles weet over wat een Growth Hacker doet en wat voor skills hij of zij nodig heeft, is het tijd om zelf aan de slag te gaan! De beste manier om het vak te begrijpen en te leren is natuurlijk door het zelf te doen. Pak één klein probleem waar je zelf of als bedrijf tegenaan loopt en begin daarmee. 

Stap 1: Doe de Growth checklist

 • Kijk altijd eerst naar het product of dienst. Is hier vraag naar en is de doelgroep groot genoeg, oftewel is er product-market fit? Als je product of dienst niet goed in kaart is gebracht, gaat Growth Hacking namelijk nooit het gewenste resultaat opleveren.
 • Het is essentieel dat je kan meten wat je hebt gedaan en wat de resultaten zijn. Het is daarom prioriteit om je analytics en tracking tools eerst op te zetten. 
 • Beheers je de basiskennis die nodig zijn voor jouw experiment? Ieder experiment heeft weer andere skills nodig. Lees je in en zorg dat je over de basiskennis beschikt, voordat je begint.

Laten we nu beginnen met het growth hacken!

 

Stap 2 Breng het probleem of obstakel in kaart.

Als eerste is het belangrijk dat je inzicht krijgt in wat de groei van jouw bedrijf tegenhoudt. Waar ligt de bottleneck voor jouw organisatie? En in welke fase van de funnel bevindt zich het probleem? De funnel die de meeste Growth Hackers gebruiken is de Pirate of AAARRR funnel. Door deze funnel in kaart te brengen kan je in een oogopslag zien waar in het process het probleem zich bevindt en ontdek je dus de zwakste schakel voor jouw bedrijf.

 

Je vindt de bottleneck door te kijken naar data: waar haken mensen af of bereik je niet de juiste doelgroep? Ga zelf op onderzoek uit!

Een paar tips:

 • Interview je doelgroep. Dit wordt ook wel kwalitatief onderzoek genoemd. Krijg inzicht in waarom je doelgroep wel of niet voor jouw product of dienst zou kiezen, waar ze in het proces afhaken en wat ze nodig hebben om uiteindelijk tot een aankoop over te gaan.
 • Download HotJar om te kijken waar mensen afhaken in het proces op jouw website. Hotjar geeft je veel inzicht in het online gedrag van jouw websitebezoekers. Zo kun je snel zien op welke webpagina’s bezoekers bijvoorbeeld wegklikken en weet jij dus waar je als eerst verbeteringen moet gaan doorvoeren.
 • Kijk naar benchmarks in de markt waarin jij opereert. Dit helpt je om realistische doelstellingen vast te stellen.
 • Vraag huidige klanten naar feedback. Waarom kiezen jouw klanten voor jou? Hoe kun je de klantbeleving nog beter maken? En wat missen klanten nog aan jouw product of dienst? Door dit soort vragen te stellen kun je inzicht verkrijgen in waar de verbeteringen liggen voor jouw bedrijf.

 

Stap 3: Growth Hacker Setup voor groei experimenten (G.R.O.W.S. proces)

Nu dat je de bottleneck in de AAARRR/piratefunnel hebt gevonden is het tijd om te gaan bedenken wat je kunt doen om dit op te lossen. Zorg dat je hierbij rekening houdt met je ‘One metric that matters’ Wij bij Sprints & Sneakers maken hier altijd gebruik van het G.R.O.W.S. Proces (link). 

Voordat je begint is het belangrijk dat een experiment niet teveel tijd en geld gaat kosten, wees hier ook kritisch op. Als een experiment niet lijkt te lukken ga er dan geen extra aandacht aan besteden. Mocht er potentie in zitten kijk dan of je kan opschalen. Op deze manier zorgt een Growth Hacker er altijd voor dat de ROI (return on investment) hoger wordt. 

Het G.R.O.W.S. Proces bevat de volgende stappen:

1: Gather ideas

2: Rank ideas

3: Outline experiments

4: Work

5: Study Outcome

 

Stap 4: Analyseren, aanpassen, verbeteren

Het belangrijkste van Growth Hacking is uiteraard data, als het goed is kun je inkomende data tracken en weet je de metric die van toepassing is op het experiment. Bekijk de resultaten en kijk waar je dingen kan aanpassen of verbeteren. Het constant blijven testen is wat het succes gaat opleveren. Doe dit dus ook gestructureerd en met veel aandacht en geef je experimenten de tijd!

Terugblikkend op de opgestelde hypothese, heb je je doel behaald? Het is belangrijk dat je weet waarom bepaalde doelen wel of niet behaald worden. Dit kan een simpele reden hebben, zoals tijd tekort of een onrealistische doelstelling, maar ook externe factoren kunnen een rol spelen. Lees dus ook goed over dingen die er gebeuren op de markt. 

En als iets echt niet werkt, schrap het experiment en ga er niet onnodig aandacht aan besteden. Begin aan je volgende experiment! 

 

Stap 5: Herhalen, herhalen, herhalen

Uit ieder experiment en in iedere fase kom je weer nieuwe dingen tegen waar je van kunt leren. Ongetwijfeld zal je een nieuw probleem ondervinden bij je volgende experiment en kun je dan het proces herhalen. De kunst van het growth hacken is om dit gestructureerd en met discipline te doen. Uiteindelijk weet je op deze manier steeds beter wat wel en niet werkt, waardoor je resultaten ook zullen verbeteren.

 

Voorbeelden van succesvolle Growth Hacks

1: Puma

Puma heeft in hun vroegere jaren een hele simpele growth hack toegepast, al voordat Growth Hacking überhaupt een bestaande term was. Puma had de voetballer Pelé ingezet als influencer door hem zijn veters te laten strikken vlak voor de aftrap van de wedstrijd. hij was toendertijd een van de beste spelers van de wereld, dus logischerwijs werd er op dit moment ingezoomd op hem om in beeld te brengen wat hij aan het doen was. En daar verscheen ie dan: het Puma logo. Wereldwijde exposure met een enorm bereik, op een hele simpele manier. Dit moment ging ‘viral’, ook een term waar ze toen nog niet mee bekend waren.

2: Pinterest

Een wat moderne growth hack is die van Pinterest. Pinterest staat ook wel bekend als visuele zoekmachine. Er is weinig tekst en mooie, grote afbeeldingen staan centraal. Hierdoor scrollen bezoekers ook sneller door hun timeline heen dan bijvoorbeeld op Facebook, omdat ze bijna niks hoeven te lezen. Voorheen konden gebruikers op Pinterest maar tot een bepaalde hoogte scrollen en verscheen er onderaan de pagina de melding ‘click to next page’. De pagina moest vervolgens opnieuw laden, waardoor veel gebruikers afhaakten. Toen eenmaal de infinite scroll werd geïntroduceerd op Pinterest was dit verleden tijd. Bezoekers blijven nu veel langer op de website doordat ze oneindig kunnen doorscrollen. Bovendien kan het platform hierdoor meer gebruikersdata verzamelen, waardoor de website nog verder verbeterd wordt en daardoor aantrekkelijker voor bezoekers.

3: Dollar Shave Club

Dollar Shave Club heeft Growth Hacking ook op een succesvolle manier toegepast door het vinden van de perfecte Product/Market Fit. Met hun abonnement op scheermesjes creëerden ze een business model waarbij mensen maandelijks terugkeren. Dit zorgde voor veel mond-op-mond reclame. Daarnaast heeft de Dollar Shave Club geïnvesteerd in een waanzinnig goede video voor hun campagne. In de video prezen ze hun product op een unieke en komische manier aan. Op deze manier konden ze van een relatief saai onderwerp toch een hele leuke creatieve campagne maken. Die ook voor veel mond-op-mond reclame zorgde.

4: Slack

Slack heeft eigenlijk een heel groot probleem aangepakt en voor veel mensen de ideale oplossing geboden. Veel mensen hadden last van een overload aan informatie, die voornamelijk binnenkwam via hun mailbox of chatkanalen. Om deze reden kwam Slack met een oplossing voor minder information overload en minder stress. Ze hebben een kanaal gecreëerd waar je efficiënt en overzichtelijk met elkaar kan communiceren, bestanden kan delen en informatie kunt uitwisselen. De volle focus van Slack lag op de gebruikerservaring en was daarmee ook een Unique Buyer Reason voor veel mensen. Wat je zag is dat werknemers aan hun werkgever gingen vragen of het mogelijk was om Slack te gaan gebruiken als communicatiemiddel, omdat dit minder stress zou opleveren. Hierdoor zouden ze beter kunnen werken. Een win-win voor beide partijen dus.

5: Tinder

Tinder is een datingapp die vrijwel iedereen kent. Sterker nog, het is bijna een begrip geworden. En dat terwijl Tinder enorm veel concurrenten heeft. Hoe hebben ze dit gedaan? Met Growth Hacking! Om de app in een korte periode heel populair te laten worden, ging Tinder namelijk studentenfeesten of in het Amerikaans flat feesten organiseren waar je een uitnodiging kon krijgen via Tinder. Dit ging groots leven onder de studenten in de V.S. en Tinder werd massaal gedownload. Hierdoor kwam het binnen de kortste keren in het rijtje van de grootste dating-apps te staan.

Wil je meer leren over Growth Hacking?

Als je nu van jezelf kan zeggen dat je een expert bent in growth hacking zou dat fantastisch zijn! Helaas is het niet zo makkelijk en leer je het vooral door in de praktijk toe te passen. Mocht je nog meer willen leren, lezen of kijken over growth hacking hebben wij voor jou een aantal boeken, blogs en cursussen verzameld die jou kunnen helpen om een echte expert te worden.

Cursussen & Traineeships over growth hacking in 2023

Growth Tribe – Become a certified Growth Hacker:

Growth Tribe is al enige tijd een van de voorlopers wanneer het aankomt op digitale cursussen voor Marketing, UX en Data. Met deze online cursus wordt je opgeleid tot echte growth hacker! GrowthTribe doet er alles aan om de beleving van de cursus zo goed mogelijk te maken en scoort daarom ook een 9,3/10.

The Talent Institute –  Become a growth marketer in 6 months:

Dit is een betaalde traineeship in Amsterdam waar je binnen 6 maanden opgeleid wordt tot een echte Growth Hacker. Er worden voor deze traineeship maar 25 mensen geselecteerd en je moet minimaal een HBO-Bachelor hebben afgerond.

Magnet.me – Growth Hacking Traineeship

Net als de Talent Institute biedt Magnet.me een volledig betaalde traineeship waar je binnen 6 maanden wordt opgeleid tot Growth Hacker! Je werkt tijdens deze traineeship in een Start-Up, Scale-Up of agency en krijgt dus de volledige Growth Hacker experience mee!

Boeken over growth hacking in 2023

Platforms & Blogs over growth hacking in 2023

 • Grow with Ward: Ward schrijft een van de beste en meeste relevante blogs over alles wat met Growth Hacking te maken heeft!
 • Gust de Backer: Ook Gust de Backer is een grote naam in de Growth Marketing wereld en daarmee een goede bron om informatie te verkrijgen.
 • Growth Tribe: Growthtribe is een voorloper in het geven van digitale cursussen en schrijft hele relevante en goede blogs!
 • Reforge: Reforge is het grootste platform voor het ontwikkelen van je carriere en schrijft daarnaast nog een geweldige blog over Growth Hacken.
 • Brian Balfour: Brian Balfour is de CEO/Founder van de hierboven genoemde Reforge. En schrijft op zijn eigen website zeer relevante artikelen over Growth!
 • Sprints & Sneakers: Natuurlijk vinden wij zelf ook dat we in dit rijtje thuis horen als je de nummer 1 Growth Hacking Agency van de Benelux bent!
 • yCombinator: Op Ycombinator is relevantie informatie over van alles en nog wat te vinden. Met een beetje speurwerk ook hele goede artikelen over Growth Hacken!
 • Start Up Lessons Learned: Op eerste oogopslag misschien niet de meeste aantrekkelijke website, maar qua content wat er te vinden is zeker de moeite waard!
 • Demand Curve: Ook een van de grotere platforms en ook een met ontzettend veel blogs over verschillende onderwerpen!

Heb je hulp nodig met Growth Hacking?

Je kent nu de definitie van Growth Hacking, de werkzaamheden van een Growth Hacker en je hebt een stappenplan om te beginnen met Growth Hacking. Merk je dat je toch nog meer informatie nodig hebt om goed aan de slag te kunnen gaan? Of heb je specifieke vragen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag opweg. Denk jij na deze blog dat Growth Hacking echt iets voor jou is? Bekijk dan onze vacature pagina. Ons team is altijd op zoek naar versterking!

Kom samen met ons een positieve impact maken

Bij Sprints & Sneakers zijn we op een missie om met behulp van growth hacking een positieve impact te maken op de wereld. Want al die groei kan ook een nadelige impact hebben op onze planeet. Als eerste B-corp gecertificeerde growth hacking agency in Nederland, doen wij dit door bedrijven te helpen groeien die goed (willen) doen voor de wereld. Zo maken wij positieve impact als agency en hervormen wij de toekomst door betekenisvolle merken te groeien. 

Als je deze blog tot hier hebt gelezen vind je mens en milieu waarschijnlijk even belangrijke thema’s als wij. Ben of ken je iemand die een baan zoekt? Wij zijn altijd op zoek naar leuke en talentvolle nieuwe collega’s! Bekijk onze vacatures hier, solliciteer en onze Anique neemt direct contact met je op.

Klaar om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen met growth hacking? Laten we samen jouw strategie een boost geven. Neem vandaag nog contact op om jouw groeireis te starten!

Share this post

Sprints & Sneakers